Utrikesministeriets budgetförslag för år 2003

Utrikesministeriets budgetförslag (avautuu uuteen ikkunaan) (pdf, 111kb)
Utrikesministeriets budgetförslag (html)

Utrikesministeriet föreslog i sitt budgetförslag av den 21 maj 2002 för finansministeriet att förvaltningsområdet skulle för år 2003 beviljas inalles 714,7 miljoner euro. Detta underskred de av statsrådet för förvaltningsområdet utsatta ramarna med 12,3 miljoner euro.

För verksamhetsutgifterna föreslog utrikesministeriet 152,5 miljoner euro, vilket överskred ramarna med 1,2 miljoner euro och verksamhetsanslaget med 0,3 miljoner euro. Utgiftsmomentet för verksamheten är dimensionerat i enlighet med linjedragningarna i den omfattande redogörelse om den finländska utrikesförvaltningens uppgifter och resurser som förelades riksdagens utrikesutskott sommaren 2001. I sitt svar anser riksdagen att utrikesministeriet bör garanteras de resurser som dess verksamhet förutsätter. Finansutskottets och utrikesutskottets utlåtanden uttrycker ett starkt stöd även för utrikesministeriets syften att utveckla förvaltningen. Centrala utmaningar inom verksamheten år 2003 är reformering av ministeriets ledarsystem, förnyelse av ersättningssystemet inom utrikesrepresentationen, utvecklingen av sättet att mäta resultat, reorganisering av de multilaterala verksamheterna och förändringar i representationsnätet, nedläggningar och öppnande av nya verksamhetsställen. Det förslagna anslaget möjliggör en planerad tillväxt av personalen och upprätthållande av det nuvarande representationsnätet.

För kapitel 30 i utrikesministeriets huvudtitel, det internationella utvecklingssamarbetet, föreslogs inalles 369,9 miljoner euro. Det totala anslaget för utvecklingssamarbetet i budgetförslaget föreslogs 0,348% av BNP, vilket man kom överens om i vårens ramförhandlingar. Enligt prognoserna för tiden då förslaget gjordes skulle detta innebära 500,2 miljoner euro, vilket är 20,9 miljoner euro mera jämfört med föregående år. I regeringens budgetförhandlingar kommer man att granska förslaget för att dimensionera det på den överenskomna nivån 0,348% av BNP på basen av de senaste tillbudsstående nationalekonomiska prognoserna.

Anslagen för krishantering föreslog att i huvudsak kanaliseras till finansieringen av operationerna på Balkan. Särskilt civilkrishanteringen kommer att öka inom EU, OSSE samt övriga internationella samfund och organisationer. För momentet för civilkrishantering föreslogs 10,2 miljoner euro, vilket överskred ramarna med 2,7 miljoner euro. Anslagen för fredsbevarande verksamhet dimensionerades i enlighet med ramarna eftersom man inte ännu beslutat om finansieringsarrangemangen för EUs första fredsbevarande operation för år 2003, varken inom EU eller nationellt.

Utrikesministeriet kompletterade sitt förslag till budget den 24 maj, den 19 juni och 23 juli tillsammans med 0,306 miljoner euro. Ändringsförslagen var få och hörde till största delen (0,288 miljoner euro) till momentet för specialexperter 24.99.23. Ändringsförslagen har infogats i bifogade budgetförslag från utrikesministeriet.

Ytterligare information:

Ekonomidirektör Pekka Mattila, tel. 1605 5850
För utvecklingsbiståndets del, enhetschef Seija Kinni, tel. 1605 6283
För närområdessamarbetet, bitr. överinspektör, redovisningssekreterare Katja Bordi, tel. 1605 5610.