Utnämningar av ambassadörer


Statsrådet har idag föreslagit att republikens president skall besluta om följande ambassadörsutnämningar:

Raimo Anttola Finlands ambassadör i Filippinerna, utvecklingssamarbetsrådet Raimo Anttola utnämns till ambassadör i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten från den 1 september 2004. Anttola kom till utrikesministeriet 1971 och har tidigare tjänstgjort vid ministeriets avdelning för utvecklingssamarbete samt vid ambassaderna i Dar es Salaam och Bangkok. Han har även arbetat inom FN:s utvecklingsprogram UNDP i Tanzania och som direktör vid Asiatiska utvecklingsbanken i Manila.

Maria Serenius Chefen för utrikesministeriets avdelning för Afrika och Mellanöstern Maria Serenius utnämns till ambassadör i Ankara från den 1 maj 2004. Hon kom till utrikesministeriet 1975 och har vid ministeriet tjänstgjort vid avdelningen för utvecklingssamarbete och handelspolitiska avdelningen. Utomlands har hon arbetat vid UNDP-kontoret I Sri Lanka, vid Finlands ständiga representation i Genève och vid ambassaderna i Kairo och Tokyo samt som generalkonsul i Los Angeles.

Pasi Patokallio Utrikesrådet Pasi Patokallio utnämns till ambassadör i Ottawa från den 1 september 2004.
Patokallio kom till utrikesministeriet 1974 och han har vid ministeriet tjänstgjort bl.a. som chef för enheten för vapenkontroll och som biträdande avdelningschef vid politiska avdelningen samt vid ambassaderna i Washington och Tokyo och vid Finlands FN-representationer i New York och Genève. Från år 1998 till juli 2003 fungerade Patokallio som ambassadör i Tel Aviv. För närvarande arbetar han som gästforskare vid universitetet i Harvard i Förenta staterna.

Kaj Granholm Utrikesrådet Kaj Granholm utnämns till ambassadör i Reykjavik från den 1 oktober 2004. Granholm har arbetat vid utrikesministeriet sedan 1971 och har tjänstgjort vid ambassaderna i Beijing, Yeddah, Lissabon och Haag och som ambassadör i Hanoi och Riyadh. Vid ministeriet har han arbetat vid handelspolitiska avdelningen och politiska avdelningen samt senast vid övervaknings- och inspektionsenheten.

Pekka Wuoristo Administrativa avdelningens chef Pekka Wuoristo utnämns till ambassadör i Riga från den 1 september 2004. Wuoristo har arbetat vid utrikesministeriet sedan 1974 och bl.a. tjänstgjort vid handelspolitiska avdelningen och politiska avdelningen samt som chef för enheten för anställningsärenden och senare som personaldirektör. Vid utrikesrepresentationen har tjänstgjort i Kairo, Wien, Bukarest och Bonn. Wuoristo har varit chef för administrativa avdelningen sedan hösten 2001.

Kim Luotonen Kim Luotonen, som för närvarande är ambassadör i Singapore utnämns till ambassadör i Söul från den 1 juni 2004. Luotonen kom till ministeriet 1975 och har i flera omgångar tjänstgjort vid ministeriets handelspolitiska avdelning och dessutom vid ambassaden i Buenos Aires och vid Finlands ständiga representation i Genève.

Päivi Hiltunen-Toivio Päivi Hiltunen-Toivio utnämns till Finlands generalkonsul i Shanghai från den 1 augusti 2004. Hiltunen-Toivio kom till utrikesministeriet 1979 och har tjänstgjort vid ambassaden i Paris och Finlands EU-representation i Bryssel samt i Finland som biträdande generalsekreterare för EU-ordförandeskapets sekretariat, som särskild sakkunnig i EU-frågor vid statsrådets kansli samt vid utrikesministeriets handelspolitiska avdelning. Senast har hon fungerat som chef för Europaavdelningens enhet för EU:s utvidgning.