Suomi tukee Afganistanin kotitalouslaskentaa

Ulkoasiainministeriö on myöntänyt UNFPA:lle (YK:n väestörahasto) miljoona euroa Afganistanin kotitalouslaskennan suorittamiseksi.

Afganistanissa ei ole koskaan suoritettu täydellistä väestölaskentaa. Laskenta aloitettiin 1970-luvulla, mutta se jouduttiin keskeyttämään vuonna 1979 rahoitusongelmien ja heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi. Kukaan ei tiedä tarkkaan pitkästä sotatilasta ja Taliban-kaudesta toipuvan Afganistanin tämänhetkistä väestömäärää.

Vuoden 2001 rauhanneuvotteluissa sovittiin, että maassa järjestetään väliaikaisen hallinnon päättävät vaalit viimeistään kesällä 2004. Kotitalouslaskenta antaa pohjan äänestäjien rekisteröinnille ja vaalien pitämiselle tilanteessa, jossa täydellistä väestönlaskentaa ei enää ennen vaaleja ehditä tehdä. Laskennan avulla saadaan melko tarkasti selville väestön lukumäärä ja myös sen etninen jakauma.

Kotitalouslaskenta tehdään yhdessä Afganistanin tilastollisen keskustoimiston kanssa, jossa yhä työskentelee 1970-luvulla aloitetun väestönlaskennan tekijöitä. UNFPA kouluttaa paikalliset työntekijät ja antaa teknistä apua laskennan suorittamiselle. Laskennan tulos jää Afganistanin valtiolle ja sitä voidaan käyttää myöhemmin hyväksi erilaisia jälleenrakennus- ja kehityshankkeita suunniteltaessa.

Lisätietoja antaa ulkoasiainneuvos Mikko Pyhälä Aasian ja Oseanian yksiköstä, puh. (09) 1605 5523, sähköposti [email protected].







Kehitysyhteistyön verkkopalvelu(Linkki toiselle web-sivustolle.)