Hemliga kärnvapenprogram avslöjas av Strålsäkerhetscentralens nya system

11.07.2002

Strålsäkerhetscentralen (STUK) utvecklar ett system som kan avslöja hemliga kärnvapenprogram. Den första versionen av systemet användes i Irak år 1998, när Förenta Nationernas vapeninspektörer kontrollerade landets vapenprogram. Systemet och dess utrustning har sedan utvecklats vidare på bekostnad av Finlands utrikesministerium.

Systemet heter WAES (Wide Area Environmental Sampling) och utvecklingsarbetet leds av Strålsäkerhetscentralens ledande expert Matti Tarvainen. Han säger att det är nästan omöjligt att tillverka kärnvapen av kärnämnen utan att verksamheten medför små utsläpp av kärnämnena i atmosfären. Dessa utsläpp och deras ursprung kan upptäckas.

Systemet fungerar så att små partiklar i luften uppfångas i filter. Eftersom det gäller små utsläpp av kärnmaterial, måste man analysera stora mängder luft. Systemet skall också täcka vidsträckta geografiska områden.

"Det är som att söka efter några nålar i en höstack", säger Matti Tarvainen. Men även om uppgiften är svår, är den inte omöjlig. På det område som skall kontrolleras uppställer man flera effektiva luftpumpar, ett slags dammsugare i vars filter partiklarna fastnar.

Detektorerna skall fungera utan underhåll i långa tider. De byter automatiskt filter varje vecka. Sex filter kan laddas på en gång i detektorerna, och serviceintervallet är därmed en och en halv månad.

Förutom själva detektorerna krävs tillförlitliga dataöverföringssystem och analysmetoder. Om man finner misstänkta kärnämnen, försöker man utreda deras ursprung med hjälp av ämnenas egenskaper och meteorologiska uppgifter om vindriktningarna. Det viktigaste är dock själva upptäckten av ämnena.

Sedan år 1998 har systemet testats i ett och ett halvt års tid i Kazakstan, nära det forna Sovjetunionens kärnsprängningsområde i Semipalatinsk. Testning har även utförts i ett års tid i England. Matti Tarvainen säger att resultaten varit goda. Just nu försöker man hitta ett hett testområde där förhållandena är krävande.

Arbetet med WAES-systemet ingår i det Internationella Atomenergiorganet IAEAs program för att observera hemlig kärnvapentillverkning. Finland ansvarar för utvecklingsprojektet för upptäckande av aerosoler, och projektet slutförs under år 2002. Utrikesministeriet beviljade sammanlagt 1,5 miljoner euro för projektet från och med år 1998.
Ytterligare information:
Chefsexpert Matti Tarvainen tel. (09)-759 88 301
Informatör Risto Isaksson tel. (09)-759 88 208
Dejour efter tjänstetid: 010 850 4761
Strålsäkerhetscentralen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)




















säteily