REACT-utbildning för krishanteringsexperter

Utrikesministeriet arrangerar tillsammans med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) en utbildningskurs för civilkrishanteringsexperter med syftet att säkra en snabb utryckningsberedskap på nationell nivå. Medborgarnas säkerhetsråd-orgaisationen (KATU) har också deltagit i förberedelserna av utbildningstillfället. Utbildningen sker på engelska.

Det. sk. REACT-systemet (Rapid Expert Assistance and Co-operation Teams), som förutsätter att experter är redo att åka ut senast två veckor efter beslut, grundar sig på de beslut som OSSEs toppmötet fattade i Istanbul 1999.

Utbildningen sker 10-16.12. i Aavaranta Institut för Ledarkunskap i Kyrkslätt och i den deltar drygt 30 experter från Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen samt EU-kommissionen. Till utbildningen hör även en träningsfas i fält som varar i ett drygt dygn och den genomförs på Försvarsmaktens internationella center i Niinisalo.

Utbildningen innehåller bl.a följande faktahelheter: internationella kriser och deras hantering, samarbetet mellan olika internationella aktörer, OSSEs verksamhet, särskilt den mänskliga dimesionen, REACT-mekanismerna för fältbehov, informationskontroll, mångkulturell komunikation, umgänge med media, hälsa och stresståligher samt säkerhet i fältförhållanden.

Finland har anmält till OSSEs REACT-verksamhet ca 60 krishanteringsexperter som representerar olika yrkesgrupper. En del av dem befinner sig just nu i fältuppdrag näsrmast på Balkan samt i Asien och Afrika. Gruppens medlemmar används även för FN- och EU-uppgifter.

Denna REACT-kurs är en del av utrikesministeriets nationella krishanteringsutbildning, som våren 2001 körde igång med en kurs om rättsstaten för experter inom rättsväsendet och fångvården (Rule of Law-kurs). Under år 2002 kommer utrikesministeriet att genomföra följande två civilkriskringhanteringskurser.

Ytterligare uppgifter:
Ambassadrådet Irmeli Mustonen tel. 1341 5275, 040-725 5841
Utvecklingssamarbetsrådet Markku Laamanen tel. 1341 6496, 040-720 3883.













ETYJ
kriisinhallinta