Ministeri Satu Hassi piti ramadan-vastaanoton

Kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi piti joulukuun neljäntenä päivänä iftar-vastaanoton, jolla hän halusi nostaa esiin kulttuurien välisen vuoropuhelun merkityksen. Iftar on islamilaisen paastokuukauden ramadanin aikana heti auringonlaskun jälkeen järjestettävä yhteinen ateria, jolle perheet, ystävät ja yhteisöt kokoontuvat. Kolmekymmentä päivää kestävä ramadan on yksi islamin uskon peruspilareista. Siihen kuuluu pidättäytyminen ruuasta ja juomasta päiväsaikaan.

Ministeri Hassin emännöimän tilaisuuden teemana oli "vuoropuhelua ramadanista jouluun". Tilaisuuteen osallistui Suomessa toimivien uskonnollisten yhteisöjen ja maahanmuuttajajärjestöjen edustajia, sekä tutkijoita, kansalaisaktivisteja, toimittajia, poliitikkoja ja virkamiehiä.

Vastaanotolla pitämässään puheessa ministeri Satu Hassi muistutti, että eri kulttuurit ja uskonnot - esimerkiksi islam ja kristinusko - sisältävät monia yhteisiä elementtejä ja yhteistä perintöä. Ministeri Hassi totesi, että viimeaikaiset maailmanpoliittiset tapahtumat antavat meille myös Suomessa aihetta kiinnittää huomiota kulttuuriseen ja etniseen monimuotoisuuteen omassa yhteiskunnassamme. Vuosi 2001 on YK:n julistama sivilisaatioiden välisen vuoropuhelun vuosi.

Ministeri Hassi sivusi myös terrorismin vastaista taistelua, ja korosti, ettei sen nimissä pidä sulkea silmiä ihmisoikeusloukkauksilta, joita tapahtuu eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Afganistanissa, Tshetseniassa ja Kiinassa. Hassi painotti niin ikään, että ihmisten perusoikeuksien kunnioittamisen sekä oikeusvaltion periaatteet eivät saa jäädä jalkoihin terrorismin vastaisessa taistelussa. Tämä on tärkeä muistaa myös siinä vaiheessa, kun valmistellaan ja toimeenpannaan EU:n terrorismin vastaista pakettia.

Suomen kehitysyhteistyössä kiinnitetään Hassin mukaan lisääntyvää huomiota siihen, että kulttuurien välistä sekä etelän ja pohjoisen maiden välistä vuoropuhelua on kehitettävä. Kansainvälisen oikeudenmukaisuuden ja maailmanlaajuisen demokratian kysymykset ovat nousseet yhä tärkeämmiksi.

Lisätietoja antavat ministeri Hassin neuvonantaja Marko Ulvila, 040 709 9775, [email protected] sekä lähetystöneuvos Kirsti Westphalen, [email protected], (09) 1341 6318.







Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)