Helsingforsgruppen sammanträder i Helsingfors


Pressmeddelande 21/2004
27.1.2004


Helsingforsgruppen, den internationella sammansättningen på hög nivå inom Helsingforsprocessen, som siktar till ökad kontroll över globaliseringen och ökad demokratisering, håller sitt första möte den 28-30 januari i Helsingfors. Vid det första mötet har gruppens medlemmar möjlighet att framföra sina egna åsikter om lösningen av globala problem, och med utgångspunkt i dessa upprättas dagordningen för Helsingforsprocessen. Helsingforsgruppen träffar även republikens president Tarja Halonen.

Helsingforsgruppen har för avsikt att få fram nya och pluralistiska förslag för att lösa globaliseringens centrala problem och för att administrera globaliseringen på ett effektivt och demokratiskt sätt. Helsingforsgruppen biträds av tre expertgrupper som arbetar med nya initiativ för global problemlösning, den globala ekonomin och mänsklig säkerhet och avsikten är att de skall slutföra sitt arbete före utgången av 2004.

Helsingforsprocessen inleddes vid Helsingforskonferensen i december 2002 som ett gemensamt initiativ av Finlands och Tanzanias regeringar. Helsingforsprocessens mål är att genom en öppen och omfattande dialog mellan de huvudsakliga aktörerna skapa metoder och nya lösningar för kontroll av globaliseringen.

Helsingforsgruppens medlemmar representerar samhällets olika områden, från företag till medborgarorganisationer, och de har den gemensamma nämnaren att de har engagerat sig för att finna fungerande lösningar på de globala utmaningarna, som består av såväl konkreta ekonomiska och politiska frågor som behovet av förändringar inom internationella organ. Som Helsingforsgruppens ordförande fungerar utrikesminister Erkki Tuomioja och Tanzanias utrikesminister Jakaya M Kikwete. Avsikten är att Helsingforsgruppen skall avge sin rapport under våren 2005.

Helsingforsgruppens möte kan följas i direktsändning på nätet torsdagen den 29 januari kl. 9.00-10.45, webbadress www.helsinkiprocess.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Även gruppens presskonferens fredagen den 30 januari kl. 13.00 kan ses på nätet.

Närmare upplysningar: informationsenhetens chef Erja Tikka, utrikesministeriet, tfn 09 160 55818, förfrågningar om intervjuer: programchef Juha Mustonen, Crisis Management Initiative, tfn 040 583 0945.












Förteckning över deltagarna i Helsingforsgruppens möte

demokratia