Regeringskonferensen fortsätter 2004 – Finland fick kemikalieverk


Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 373/2003
13.12.2003



Vid EU:s regeringskonferens i Bryssel den 13 december nåddes inget slutresultat. EU:s stats- och regeringschefer samt de kommande medlemsstaternas statsöverhuvuden försökte nå samförstånd om unionens konstitutionella fördrag.

Ordförandelandet Italien sökte en lösning både genom bilaterala förhandlingar och genom gemensamma arbetssessioner, men framför allt frågan om rådets röstviktning visade sig vara svårlöslig. Som det ser ut nu fortsätter regeringskonferensen i början av 2004i det kommande ordförandelandet Irlands regi.

Vid mötet kom man dock på lördag eftermiddag överens om förläggningsorterna för EU:s tio nya ämbetsverk. I Finland placeras EU:s kemikalieverk, som till sin storlek motsvarar det livsmedelssäkerhetsverk som Finland ursprungligen eftersträvade. Det sistnämnda verket förläggs som en del av den övergripande lösningen i Parma i Italien.

Ca 200 personer att arbeta vid kemikalieverket, vars årliga budget uppskattas till ca 30 miljoner euro. Verksamheten vid verket grundar sig på kommissionens förordning om REACH-kemikaliestrategin. Förordningen torde träda i kraft om ett par år, men avsikten är att arbetet för att förbereda verksamheten skall inledas inom kort.

Närmare upplysningar: statssekreteraren för EU-ärenden Antti Peltomäki, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2180










EU