Människorättsdomstolens avgörande i ett ärende om rättvis rättegång


Pressmeddelande 31/2004
3.2.2004


Europeiska människorättsdomstolen har i ett avgörande i dag fastställt att artikel 6 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna inte överträtts i ett fall som gällde hörande av vittne och avsaknad av muntlig domstolsbehandling vid hovrätten.

De ändringssökande dömdes i tingsrätten bland annat för olovligt ibruktagande av motorfordon. I tingsrätten hördes en polis som bevittnat dådet. Av vittnesmålet framgick att det även hade funnits andra poliser i närheten av brottsplatsen. De ändringssökande begärde att namnen på dessa poliser skulle offentliggöras och att de skulle höras som vittnen. Tingsrätten förkastade denna begäran.

Namnen på poliserna i fråga framgick i det svaromål som åklagaren lämnat till hovrätten. Åklagaren motsatte sig att poliserna i fråga skulle höras som vittnen, eftersom de inte hade gjort några iakttagelser. De ändringssökande hade givits möjlighet att ställa frågor till den polis som vittnade och på vars vittnesmål domen grundade sig. Hovrätten ändrade inte tingsrättens dom. Högsta domstolen beviljade inget besvärstillstånd.

Människorättsdomstolen konstaterade att åklagaren hade hört de berörda poliserna samt i sitt svaromål till hovrätten avslöjat deras identitet och innehållet i samtalen med dem. De ändringssökande hade haft möjlighet att bemöta åklagarens iakttagelser. De ändringssökande hade inte angett vad de ville bevisa genom att höra de berörda poliserna och inte heller att detta skulle ha haft betydelse för ärendet i fråga. Dessutom hördes den polis som hade bevittnat dådet och på vars vittnesmål domen grundade sig i de ändringssökandes närvaro och de hade även möjlighet att ställa frågor till polisen i fråga. På grund av reservationen angående muntlig behandling följde att de ändringssökande inte hade någon allmän rätt till muntlig behandling i hovrätten. Inte heller som helhet betraktad kunde den nationella domstolsbehandlingen anses ha brutit mot kraven på rättvis rättegång.

Närmare upplysningar: Lagstiftningssekreterare Leena Leikas, utrikesministeriet, tfn 09-1605 5727










EU
ihmisoikeudet