EU:s utrikesministrar bereder Europeiska rådets decembermöte


Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet
Pressmeddelande 364/2003
5.12.2003




EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 8 och 9 december. Mötets huvudtema är beredningen av Europeiska rådets möte i Bryssel den 12 och 13 december. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja och minister Paula Lehtomäki.

Avsikten är att utrikesministrarna skall godkänna Europeiska rådets dagordning, vars huvudämnen är åtgärderna för ekonomisk tillväxt och ökad konkurrenskraft, utvidgningen samt migrations- och asylpolitiken. Andra frågor som tas upp vid Europeiska rådet är rådets strategiska arbetsprogram, den europeiska säkerhetsstrategin och aktuella frågor inom yttre förbindelser.

Finland betonar att EU:s tillväxtinitiativ bör ses som en del av Lissabon-strategin, som eftersträvar en ökad tillväxt, och inte som en ny process. Finland anser att man vid diskussionen om tillväxtinitiativet bör ta större hänsyn till en förbättring av situationen inom telekommunikationssektorn samt främjande av bredbands- och särskilt 3G-marknaden.

Angående utvidgningen anser Finland att de tio kandidatländerna gjort stora framsteg i förberedelserna inför anslutningen. Godkännandet av EU:s regelverk och övervakningen av genomförandet bör dock fortsättas fram till anslutningen och de brister som kommissionen påpekat bör avhjälpas innan dess. Vad gäller Bulgarien och Rumänien bör anslutningsfördragen undertecknas år 2005 för att länderna skall kunna ansluta sig till unionen år 2007. Finland anser inte det vara nödvändigt att förbinda sig att avsluta medlemskapsförhandlingarna under 2004. Denna tidtabell är beroende av ländernas faktiska, på egna meriter baserade framsteg. Finland anser att Turkiet gjort framsteg i sina förberedelser och att landet bör uppmuntras att fortsätta reformarbetet samt se till att dessa genomförs på ett effektivt sätt. Avsaknaden av en löning på Cypern-frågan kan inverka menligt på Turkiets EU-strävan, trots att lösningen inte är en förutsättning för Turkiets medlemskap.

Rådets strategiska arbetsprogram för 2004 - 2006 omfattar även Finlands kommande ordförandeperiod hösten 2006 och Finland har aktivt tagit del i utarbetandet av programmet. Programmet motsvarar följaktligen relativt långtgående Finlands målsättningar. Finland har förbundit sig att iaktta de överenskomna principerna för att effektivera och förbättra rådets verksamhet.

Den europeiska säkerhetsstrategin har utarbetats av den höge representanten Javier Solana på uppdrag av utrikesministrarna. Det första utkastet färdigställdes i juni, varefter det har behandlats av medlemsstaterna. Avsikten är att strategin skall godkännas vid Europeiska rådet i december. Det är fråga om EU:s första strategi som omfattar säkerhetspolitiken i sin helhet. I den framförs en gemensam bedömning av hoten mot säkerheten, definieras de centrala strategiska målsättningarna och föreslås åtgärder för att stärka unionens handlingsförmåga. I det förändrade internationella läget definieras terrorismen, spridningen av massförstörelsevapen och regionala konflikter samt de sammanbrott av stater och den organiserade brottslighet som anknyter till dessa som de största hoten mot unionen. Unionen har tre centrala strategiska mål: att bekämpa dessa hot, att öka säkerheten i närområdena samt att utarbeta en internationell säkerhets- och rättsordning som stöder sig på ett effektivt ömsesidigt samarbete. Finland anser att de riktlinjer och tyngdpunktsområden som skisseras upp i säkerhetsstrategin är riktiga.

Avsikten är dessutom att rådet skall komma överens om en särskild EU-strategi för förhindrande av spridning av massförstörelsevapen. Denna skall grunda sig på säkerhetsstrategin och läggas fram för Europeiska rådet för godkännande.

Irland och Nederländerna framlägger rådets program för 2004 vid utrikesministrarnas möte. Finland anser att det är viktigt att man vid Europeiska rådet i vår koncentrerar sig på ämnesområden där Europa riskerar att hamna på efterkälken, dvs. sysselsättningen och konkurrenskraften. Finland anser att det är bra att utvecklandet av ett område med rättvisa, frihet och säkerhet tas upp som en central fråga i det årliga programmet.

Angående aktuella frågor om yttre förbindelser bereder rådet mötet mellan EU:s och Västra Balkans utrikesministrar, som hålls den 9 december i Bryssel, samt diskuterar situationen i Iran, Irak och Mellanöstern. Dessutom bereder rådet EU:s ställningstaganden inför WTO-mötet i Genève den 15 december, där man har för avsikt att behandla återinledandet av förhandlingsrundan i Doha.

I samband med rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser den 8 december sammanträder utrikesministrarna även till regeringskonferens.

Närmare upplysningar: överinspektör Lotta Lindegren, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150, och ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097 eller 040 546 0456






















EU
WTO
ulko- ja turvallisuuspolitiikka