FN:s Människorättkommission avslutade sin session och Finland valdes till medlem av Människorättskommissionen

FN:s människorättskommission avslutade i slutet av april sitt sex veckor långa jobb.

Under den 60 sessionen antogs 88 resolutioner, där man tog ställning till olika länders människorättssituationer, gav instruktioner eller uppgifter åt FN:s människorättshögkommissarie eller så grundade man nya mekanismer för att befrämja mänskliga rättigheter.

Under kommissionen grundades en av Finland starkt stödd expertpost för att följa med skyddet av mänskliga rättigheter i kampen mot terrorism. Ett annat viktigt resultat var det fortsatta mandatet för arbetsgruppen som förhandlar om individuella klagomekanismer till konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Människorättskommissionen är världssamfundets viktigaste normskapande organ inom människorättsfrågor. Den består av 53 medlemländer, men övriga FN:s medlemsländer och medborgarorganisationerna kan delta som obsevatörer.



Finland deltog i sessionen med en stor delegation och eftersträvade med en aktiv och konstruktiv attityd till att bidra till befrämjandet av mänskliga rättigheter överallt i världen. Även konkret eftersträvade Finland till att befrämja åtgärder vars målsättning är att skydda kvinnors, barns, ursprungsbefolkningars och minoriteters rättigheter. Även om Finland strävar till att verka som brobyggare, anser Finland att människorättskommissionen bör även tydligt uttrycka sin åsikt om mänskliga rättigheter på något håll i världen inte respekteras. Finland deltog därför aktivt i förhandlingar om EU:s initiativ till resolutioner om människorättssituationer i Tjetjenien, Zimbabwe, Turkmenistan och i Vitryssland.

Finland presenterade även två tematiska initiativ: en resolution om rätten till tillräcklig boendenivå och en resolution om de allmänna konventionernas (konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter) tillstånd.

Finlands konsekventa verksamhet med hög profil för mänskliga rättigheter fick sitt pris när FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC) i New York i maj valde nya medlemmar till människorättskommissionen för åren 2005-2007 och Finland valdes till kommissionen ur västgruppens kvot med en stor röstmajoritet.