De senaste händelserna på WHO

I ordningen det 57 världshälsomötet, World Health Assembly, sammankom i Genève den 17-22 maj 2004. Omsorgsminister Liisa Hyssäla deltod i mötet den 17.-18.5 och därefter fortsatte SHM:s kanslichef Kimmo Leppo som delegationens ordförande.

Representanter från riksdagens social- och hälsovårdsutskott följde med WHO:s årsmöte under tre dagar, under vilka de hade en möjlighet att bekanta sig mångsidigt med arbetet inom andra organisationer samt med permanenta representationen i Genève.

Utplånandet av HIV/AIDS, SARS, polio, sömnsjukan samt trafiksäkerheten var de centrala ämnena, men en av de ur finländsk synpunkt viktigaste frågorna var godkännandet av en global strategi för näring, motion och hälsa. Folkhälsoinstitutets överdirektör Pekka Puska har haft en central ställning inom WHO som ledare för beredningsarbetet för strategin. Godkännandet av strategin var, efter svåra förhandlingar, en viktig milstolpe i Världshälsoorganisationens arbete. En finländsk läkare har spelat en central roll i beredningen av en annan strategi som ävenså godkändes av den 57 WHA-samlingen. Det handlar om en strategi för den reproduktiva hälsan. Den finländska läkaren Heli Bathija har redan under flere års tid deltagit inom WHO:s sekretariat i beredningsarbetet för denna strategi.

Att årsmötet avslutades den 22 maj betydde ännu inte att semestersäsongen kunde inledas varken på WHO:s sekretariat eller bland medlemsländernas hälsoexperter. Den nya arbetsdryga mötesveckan avslutas först på midsommaraftonen den 25.6.2004 på kvällen. Det handlar om en öppen FCTC-arbetsgrupp, där de flesta WHO-medlemsländerna är med. Det 56 världshälsomötet, som sammankom för ett år sedan gjorde historia med att godkänna den 21.5.2003 det första internationella rättsligt bindande avtalet inom hälsosektorn. Det handlade om ramavtalet FCTC som bekämpar rökning.

Finland undertecknade FCTC-avtalet bland de första genast i juni 2003. Fram till den 21 maj 2004 har avtalet undertecknats av 134 länder, dessutom har EU-kommissionen undertecknat avtalet. För tillfället är det enbart 57 av WHO-medlemsländerna som inte har undertecknat. För att avtalet skall träda ikraft krävs det att 40 av länderna som undertecknat ratificerar avtalet. Eftersom redan 21 länder har ratificerat avtalet, verkar det som om avtalet skulle träda ikraft på rekordtid. Inom ett år från det att avtalet har trätt ikraft sammankallas ett partsmöte. Den under midsommarveckan sammankommande FCTC-arbetsgruppen bereder de institutionella och ekonomiska besluten som skall fattas under det första partsmötet.