UNHCR:s nya utmaningar

UNHCR:s *) verkställande kommittés 57 session ordnades i Genéve den 2.-6.10.2006.

Den verkställande kommittén som sammankommer årligen fattar det slutliga beslutet om organisationens budget för följande år samt om resolutioner som man har berett och förhandlat fram och som påverkar organisationens verksamhet samt om konklusioner. I år handlade konklusionerna om kvinnor och flickor som har en hotad ställning samt personer som är utan medborgarskap.

Flyktinghögkommissarie António Guterres behandlade i sitt öppningsanförande organisationens nya roll i skyddet av interna flyktingar i enlighet med FN:s klustermodell, utmaningar i skyddet av flyktingar samt de hållbara lösningarna i flyktingsituationer. Han lyfte även fram de gemensamma beröringspunkterna i migration och asylsökande samt förändringsprocessen vars målsättning är att skapa en allt effektivare organisation. Dessutom fäste kommissarien uppmärksamhet vid världens kriser.

Deltagarnas anföranden reflekterade teman som flyktingkommissarien tog upp i sitt öppningstal och man lyfte fram olika flyktingsituationer runtom i världen. Speciellt UNHCR:s nya roll i stödet av interna flyktingar samt UNHCR:s förändringsprocess väckte diskussion.

EU-länderna beredde traditionellt ett gemensamt anförande i den verkställande kommittén. Anförandet hölls i år av Finland. Finlands delegation leddes av understatssekreterare Marjatta Rasi. Representerade i delegationen var såväl olika ministerier som medborgarorganisationer.

*) FN:s flyktinghögkomissaries kontor