UNHCR:s mötesvecka 8.-12.3.2004

Den andra veckan i mars var den humanitära veckan vid UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees, flyktinghögkommissariens kontor vid FN).

Veckan inleddes med ett Afrika-möte, som arrangerades av FN:s flyktinghögkommissarie Ruud Lubbers. På mötet diskuterade man flyktingsituationer i Afrika samt speciellt betydelsen av den frivilliga återflyttningen som en hållbar lösning till flyktingsituationer. Det var viktigr att man fick höra afrikanska länders egna synvinklar om frivillig återflyttning och flyktingsituationer.

Afrika-mötet efterföljdes av UNHCR:s ständiga kommittés tre dagar långa möte. Den ständiga kommittén förbereder det årliga på hösten sammankommande verkställande kommitténs möte. Verkställande kommittén är det beslutsfattande organet inom UNHCR. I den ständiga kommittén behandlades främst organisationens operationer i olika världsdelar. Dessutom diskuterades administrativa frågor och budgetfrågor.


Finlands delegation vid Forumet 12.3.2004

Veckan kulminerade i det av FN:s flyktinghögkommisarie ordnade Forumet. Detta var det andra Forum-mötet och fortsättning på mötet från sommaren 2003. Som målsättning har man att finna hållbara lösningar till de utdragna flyktingsituationer som varken täcks av flyktingkonventionen av år 1951 eller av dess tilläggskonvention från 1967. Mötet koncentrerade sig på tre frågor: kvotflyktingar, flyktingars sk. sekundära rörlighet från det första mottagarlandet till ett annat land samt säkerställande av kontinuiteten mellan humanitär hjälp och utvecklingsbistånd då det gäller flyktingfrågor.