Utrikesminister Valtonen och representanter för det civila samhället har diskuterat Finlands mål inför det 57:e sammanträdet i FN:s råd för mänskliga rättigheter

Det är sista gången Finland deltar som medlem i rådets ordinarie sammanträde under sin medlemskapsperiod 2022–2024. På samma sätt som tidigare har utrikesministeriet bjudit in representanter för det civila samhället till en diskussion om Finlands mål och prioriteringar inför det kommande sammanträdet. Rådet för mänskliga rättigheter (ION) är FN:s viktigaste mellanstatliga organ för att skydda och främja de mänskliga rättigheterna globalt. Det 57:e sammanträdet som inleddes den 9 september pågår fram till den 11 oktober.

Närmare 40 representanter för det civila samhället deltog i ministeriets diskussionsmöte den 2 september. Minister Elina Valtonen deltog i diskussionen och svarade på representanternas frågor. Vid mötet togs upp bland annat kvinnors och flickors rättigheter i Afghanistan, sexuella minoriteters och könsminoriteters försämrade ställning, klimatförändringarnas konsekvenser samt människorättsläget i Gaza, Sudan, Myanmar, Sri Lanka, Ryssland och i samband med Ryssland anfallskrig mot Ukraina. 

Att försvara det internationella regelbaserade systemet är hörnstenen i Finlands arbete för de mänskliga rättigheterna

Att försvara det internationella regelbaserade systemet och respektera den internationella rätten är enligt minister Valtonen viktiga aspekter som präglar Finlands arbete, även människorättsarbetet.  

”Tyvärr finns det aktörer som inte ser på de mänskliga rättigheterna på samma sätt som Finland. Men majoriteten ser ändå att de mänskliga rättigheterna har stor betydelse för individernas och samhällets välfärd”, sade ministern i sitt inledande anförande. 

Ministern lyfte fram människors lidande och kränkningar av rättigheter bland annat  i Afghanistan, Sudan, Gaza, Belarus, Ryssland och i samband med Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Organisationerna tog också upp särskilt kvinnors och flickors oroväckande dåliga rättigheter i Afghanistan.  Ministern betonade att Finland aktivt arbetar för att EU:s resolution om Afghanistan ska sända en stark signal om tillgodoseendet av rättigheterna. Trots att en separat dialog om läget i Palestinska området inte finns med på sammanträdets agenda, kommer rådet att diskutera konflikten i Mellanöstern. Enligt ministern arbetar Finland konsekvent för ett omedelbart eldupphör och frigivning av gisslan i Gaza.

Att frågan om det dåliga läget för de mänskliga rättigheterna i Ryssland kommer upp på rådets agenda också i fortsättningen är en viktig prioritering för Finland.  Finland ger sitt stöd åt den särskilda rapportörens viktiga arbete och lägger tillsammans med partnerländerna fram en resolution om Ryssland. Ministern berättade också om Finlands andra initiativ samt den särskilda rapportörens rapport till rådet om arbetet inom sannings- och försoningskommissionen för samerna.

Finland kommer att fortsätta arbetet för de mänskliga rättigheterna och de resultat som uppnåtts under medlemskapsperioden också när landet blir observatörstat i rådet i början av nästa år. Dialogen med det civila samhället och civilsamhällesorganisationerna kommer att fortsätta efter medlemskapet, också under Finlands kommande ordförandeskap i Osse. Ett separat diskussionsmöte om resultaten och utvärderingen av Finlands treåriga medlemskapsperiod i rådet för mänskliga rättigheter kommer att ordnas vid årsskiftet.

Klimatförändringar kan ytterligare försvåra flickors möjligheter att gå i skola

Flera organisationer lyfte fram kvinnors och flickors allt sämre ställning i Afghanistan. Talibanernas lagar som de skärper dag för dag begränsar och förtrycker kvinnor och utestänger dem allt mer från samhället. Könsrelaterat våld är allt vanligare i krig och konflikter. Också det allt snävare handlingsutrymmet för sexuella minoriteter och könsminoriteter i Ryssland väckte stor oro bland diskussionsdeltagarna.

Klimatförändringar är en av de allvarligaste globala kriserna som också har stor inverkan på jämställdheten. Flickornas möjligheter att gå i skola är hotade på grund av klimatförändringarnas direkta och indirekta konsekvenser.  De ökade klimatförändringarna riskerar också livsmedelstryggheten och rätten till en ren miljö.  Att försvara barnens ställning och rättigheter vid konflikter och klimatförändringar var en fråga som togs upp i diskussionen.

Ett av de viktigaste resultaten under Finlands medlemskapsperiod har varit arbetet för intersexuella personers rättigheter, vilket uppskattades högt bland representanterna för det civila samhället. Under Finlands ledning tog FN för första gången ställning till dessa personers rättigheter våren 2024.  Ministern poängterade att frågan om intersexuella personers ställning kommer också i fortsättningen att tas upp i alla de forum som arbetar för de mänskliga rättigheterna. Medlemskapet i rådet har också stärkt Finlands kontakter och lett till nya partnerskap med olika länder. Det intensiva samarbetet kommer att fortsätta efter medlemskapsperioden.