Ukraina ny medlem i Världshandelsorganisationen

Ukraina har anslutit sig till Världshandelsorganisationen WTO. WTO:s allmänna råd antog Ukraina som medlem den 5 februari. Ukraina har vid sidan om Ryssland varit en av WTO:s viktigaste medlemskandidater ur finländsk synvinkel. Ett ukrainskt medlemskap i WTO har positiva direkta och indirekta effekter för det finländska näringslivet. WTO-engagemangen öppnar som helhet marknader och gynnar avsevärt såväl Ukraina som dess WTO-partner. Åtagandet att följa WTO:s regler gör företagsklimatet mer förutsägbart och stabilt.

Den viktigaste öppna frågan i slutskedet av anslutningsförhandlingarna var exporttullar. Enligt ett avtal mellan EU och Ukraina förbinder sig Ukraina att stegvis sänka sina exporttullar, bland annat på metallskrot, och att inte höja exporttullarna på dessa produkter i framtiden.

Ukraina binder i och med WTO-medlemskapet i medeltal sina importtullar på industriprodukter vid 4,81 procent och på jordbruksprodukter vid 10,61 procent. Ukraina avskaffar importtullar på IT-produkter, pappersprodukter, medicinsk utrustning och möbler. Landet har gjort omfattande åtaganden inom så gott som alla handelssektorer för tjänster, bland annat affärstjänster, telekommunikations-, bygg-, miljö- och transporttjänster samt finansiella tjänster.

Andra åtaganden som är av vikt för EU är bland annat järnvägsavgifter, som i fortsättningen tillämpas på alla varor på ett icke-diskriminerande sätt. Mervärdesskattefriheten avskaffas inom bil-, skeppsbyggnads- och flygplansindustrin, liksom statsstöden till dessa sektorer eftersom de står i strid med WTO:s regler. Ukraina ska enligt sina WTO-åtaganden inte tillämpa något minimipris på importprodukter. Ukraina ska följa WTO:s regler för importlicensiering och definition av tullvärde från och med anslutningsdagen. När det gäller industriell äganderätt och upphovsrätt är Ukrainas WTO-åtaganden omfattande och följer till och med EG:s direktiv.

Ukraina blir fullvärdig medlem i WTO 30 dagar efter att landet meddelat om nationell ratificering. Den ukrainska anslutningsprocessen omfattade en granskning av hur väl landets lagstiftning överensstämmer med WTO. Ukraina förhandlade också bilateralt om marknadstillträde med WTO:s medlemmar. Den ukrainska anslutningsprocessen varade i sammanlagt 14 år. Ukrainas medlemskap i WTO har varit en förutsättning för frihandelsförhandlingar mellan EU och Ukraina. Förhandlingarna kan alltså nu inledas.

Finländska företags intresse för Ukraina ökar. Omkring 80 finländska företag har verksamhet i landet. Handeln mellan Finland och Ukraina uppgick i fjol till drygt en halv miljard euro och uppvisade ett tydligt överskott för Finland. Handeln ökade enligt tullens statistik från januari till november med nästan 20 procent. År 2006 var ökningen rentav 48 procent.


Närmare upplysningar: handelsrådet Mary-Anne Nojonen, handelspolitiska avdelningen, tfn 09 1605 5560


Pressmeddelande 39/2008
5.2.2008
formin.finland.fi















formin.finland.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

handel