Journalister vill exportera öppenhet från Finland till Afrika

Närmare 20 afrikanska journalister fick bekanta sig med Finlands nycklar till framgång: utbildning, företagsamhet, informationsteknologi, god förvaltning, krishantering och kunnande inom vatten- och skogsfrågor. De starkaste upplevelserna erbjöd ändå Noux nationalpark, rökbastu och ett höstligt dopp i Tusby träsk.

”Jag tror att det finska samhället har utvecklats och fungerar så väl tack vare öppenheten. Det skulle vi vilja föra med oss till Afrika”, sade journalisten Dommie Yambo-Odette från Kenya som besökte Finland förra veckan.

”Den öppenhet som de finska politikerna tog emot oss afrikanska journalister med gjorde ett djupt intryck på mig. Också i skolan upplevde vi en inspirerande och öppen atmosfär som uppmuntrar till inlärning”, berättade Yambo-Odette.

Sambialainen Joan Chirwa ja kenialainen Dommie Yambo-Odette pääsivät oppilaiden haastateltaviksi Torpparinmäen peruskoulussa. Kuva: Antti Purmonen Joan Chirwa från Zambia och Dommie Yambo-Odette från Kenya blev intervjuade av elever vid Torparbackens grundskola. Bild: Antti Purmonen

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation arrangerade tillsammans med Finlands ambassad i London ett besök till Finland för 15 afrikanska journalister samt några reportrar som följer Afrika från London och New York. Syftet med besöket var att tillsammans fundera över vilka faktorer som föder en hållbar utveckling. Samtidigt presenterades den specialkunskap som finns i Finland tack vare egna erfarenheter av utveckling.

Journalisterna fick sätta sig in i Finlands nycklar till framgång: utbildning, företagsamhet, informationsteknologi, god förvaltning, krishantering och kunnande inom vatten- och skogsfrågor. De starkaste upplevelserna erbjöd ändå Noux nationalpark, rökbastu och ett höstligt dopp i Tusby träsk.

Gästerna fick träffa både utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala. Med utrikesminister Tuomioja diskuterade gästerna bland annat palestiniernas situation, EU:s och Natos insatser i Libyen, befolkningstillväxten och globaliseringen.

Utvecklingsminister Hautala betonade betydelsen av öppenhet i sitt möte med de utländska journalisterna. ”I Finland är offentliga dokument öppna för alla. Också i utvecklingspolitiken borde det finnas mera öppenhet. En öppen regering är en stark regering, men också oppositionens roll är viktig. Att partnerländerna har ägarskap skall inte betyda regeringarnas ägarskap utan människors ägarskap i sin egen utveckling. Detta kan endast förverkligas om de grundläggande rättigheterna är i skick”, sade minister Hautala.

Den förvrängda mediebilden av Afrika

Också värdarna hade mycket att lära under veckan. ”Den bild som målas i media ser alltid olika ut beroende på var den målats och varifrån man ser den”, påminde Collins Edomaruse, redaktör för den nigerianska tidningen Thisday Newspaper.

"Bilden av Afrika i den internationella pressen är oftast enfärgat svart. När ni visar bilder från Afrika, måste ni också berätta vem som syns på bilden, i vilken by och vilken skola bilden är tagen. Afrika är inte ett land, utan en världsdel sammansatt av mycket varierande länder och kulturer”, betonade Edomaruse.

Kehitysministeri Heidi Hautala painotti toimittajille avoimen hallinnon tärkeyttä. Kuva: Outi Einola-Head Utvecklingsminister Hautala betonade betydelsen av öppen förvaltning. Bild: Outi Einola-Head

”Många saker är orättvist fördelade i världen. Vi vill lära oss och dela med oss av de saker som hjälpte Finland att utvecklas på sina egna villkor, utan Marshallhjälp eller annat stöd utifrån”, sade den ugandiska medieanalytikern Simon Kaheru.

”Man får en bild av Finland som ett öppet och fredligt samhälle. Ert undervisningssystem och nya undervisningsmetoder gjorde ett djupt intryck på mig. Nokia, Cleantech och Noux nationalpark var en bra sammansättning av program och gav nyttig information om hållbar utveckling”, kontaterade Ahmed Saifald som är redaktör för tidningen Sudan Vision.

Utveckling ur ett afrikanskt perspektiv

Dommie Yambo-Odette ansåg det också viktigt att afrikanska journalister rapporterar till de finska skattebetalarna om utvecklingen i Afrika och om vad man kan uppnå genom utvecklingssamarbete.

”I Moçambique får vi inte tillräcklig information om hur budgetstödet används, det borde vara mera öppet”, konstaterade Borghes Nhamirre från den moçambikiska tidningen Canalmoz Daily. Nhamirre anser bland annat att regeringen inte riktar tillräckligt med anslag till undervisningen.

”Jag har lärt mig mera om Afrikas utveckling och utvecklingssamarbete nu i Finland än under hela min tid som journalist vid FN. Diskussionerna med afrikanska kolleger öppnade nya perspektiv på Afrikas utveckling”, ansåg redaktören för South-South News i New York Connor Schratz.

Alla journalister tyckte att mötet med kolleger, diskussionen och nätverken som uppstod var värdefulla och att de skulle komma till användning också i framtiden.

”Det var en fin upplevelse att få dyka ner i den finska själen i fem dagar”, sammanfattade Dommie Yambo-Odette resans behållning. ”Finland har genom sin egen aktivitet förtjänat en roll i internationell politik som är större än landets storlek. Därför är det en fungerande förebild för andra”, bedömde Connor Schratz.

Text: Outi Einola-Head, Utrikesministeriets utvecklingskommunikation