FN:s toppmöte om informationssamhället blev en succé

Den första delen av FN:n toppmöte om informationssamhället ordnades framgångsrikt i Genève den 10.-12.12.2003.

Mötet lyfte fram på den högsta politiska nivån frågor i anslutning till informationssamhället på FN:s agenda, men det ökade även medvetenheten om informationsteknologins möjligheter att befrämja utveckling.

De två år långa svåra förhandlingarna avslutades i att en deklaration antogs och en handlingsplan godkändes (www.itu.int/wsis). Såväl Finland som EU är synnerligen nöjda med innehållet i slutdokumenten. De utgör i fortsättningen en referensram för den internationella och nationella politiken om informationssamhället. Frågor kring finansiering och förvaltning av internet blev i förhandlingarna utan slutliga lösningar. FN:s generalsekreterare ombeddes att grunda arbetsgrupper för att fortsätta behandlingen av dessa frågor.

Det anmärkningsvärda resultatet som uppnåddes under toppmötets förberedelseprocess var att alla informationssamhällets aktörer - regeringar, privata sektorn, medborgarsamhället och internationella organistioner - kunde kopplas med, vilket är av betydelse vid utvecklandet av informationssamhället.

Toppmötet var en av de största tillställningarna i FN:s historia. I toppmötet deltog 54 stats- eller regeringsöverhuvud, 83 ministrar och sammanlagt 4500 regeringsrepresentanter från 176 stater. Dessutom deltog en stor skara representanter för medborgarsamhället (över 3000), företagsvärlden (över 500) och internationella organisationer samt massmedier (cirka 2000). Toppmötet bestod förutom av den politiska delen av nästan 300 sidoevenemang och av en utställning om informationssamhället och utveckling (www.ict-4d.org), vilka samlade ihop informationssamhällets olika aktörer. Sammanlagt deltog över 11 000 personer i olika tillställningar.






Minister Lehtomäki och minister Luhtanen

Finland var representerat på toppmötet på den högsta möjliga nivån. Finlands delegation leddes av republikens president Tarja Halonen, som öppnade generalförsamlingen. Dessutom ingick i delegationen utrikeshandels- och biståndsminister Paula Lehtomäki, kommunikationsminister Leena Luhtanen, riksdagsledamöter, representanter för olika ministerier osv.

Finland var synligt framme vid toppmötet. Utöver presidentens tal höll Nokias chefdirektör Jorma Ollila företagsvärldens tal vid toppmötets öppningsceremonier. Vid utställningen om informationssamhället och utveckling, som var ett sidoevenemang, var Finland ett av de inbjudna länderna vid sidan av Malaysia, Mali och Bolívia. Dessa länder hade ett gemensamt seminarium, där de presenterade sina visioner vad beträffar politiken om informationssamhället. Länderna hade även egna nationella presentationspaneler. Utrikesministeriet, några universitet och Nokia hade dessutom egna utställningspaviljonger. Finländarna erhöll priset för innovativa ungdomsinitiativ i miljökategorin och priset för innehållsproduktion i hälsokategorin.


Utrikesrådet Numminen

Finland spelade en central roll även i toppmötets föberedelseprocess. Utrikesrådet Asko Numminen ledde förhandlingsprocessen i dess avgörande skede. Och ministerrådet Anneli Vuorinen från Finlands representation i Genève koordinerade västgruppen under hela processen.

Andra delen av toppmötet om informationssamhället ordnas i Tunis 16.-18.11.2005. Förberedelserna startar i början av år 2004. Under årets första hälft hålls ett förberedande möte där avsikten är att man ska komma överens om den fortsatta processens målsättningar och struktur.