Finland valdes på att koordinera frågor kring fordonsminor

Finland valdes på CCW:s (Vissa konventionella vapen) årsmöte 28.11.2003 att koordinera frågor kring fordonsminor. De första av Finland koordinerade expertsessionerna hölls 8.-12.3.2004.

De allmänna expertmötena leddes av ambassadör Markku Reimaa och militärexpertmötet leddes av överste Juhani Kääriäinen.

Finland leder expertmötena, där man enligt mandatet kommer att behandla alla förslag som gäller fordonsminor. Den mest centrala är det av USA och Danmark och av 28 andra länder stödda förslaget som strävar till att skapa ett rättsligt bindande protokoll.

Expertmötena bör sträva till att åstadkomma rekommendationer till det år 2004 sammankommande CCW-partsmötet. Bland annat den av Tyskland bearbetade matrisen över sk. lätt antändliga tändrör utgör en bas för arbetet. Användbara och förebyggande åtgärder och rekommendationer kan skisseras även då det gäller apparatur för att förinta, neutralisera och demontera fordonsminor.

En av de svåraste frågorna gäller spårbarhet av fordonsminor.
I diskussionerna betonas såväl de humanitära aspekterna som de militära nödvändigheterna.

Koordinatorn förbereder som bäst ett papper till expertmötet som hålls den 5.-16.7.2004. Papperet skall distribueras i god tid före mötet i juli.

CCW-processen leds i sin helhet av Kroatiens Genève-ambassadör Gordan Markotic. Indiens CD-ambassadör Jayant Prasad leder expertprocessen om krigens icke-exploderade rester (ERW).