Irmeli Hoznour beviljades Finland-Samfundets förtjänsttecken i guld

Medlemmarna i finska skolan i Lausanne hade söndagen den 29.5.2005 äran och glädjen att överräcka till sin lärare Irmeli Hoznour det av Finland-Samfundet förlänade förtjänsttecknet i guld. Tillställningen hölls i Mont-sur-Lausanne hemma hos Varpu Pohjola Fleurdelys och Georges Fleurdelys. Närvarande var utöver den egna skolans folk även Kaarina Kaunisaho som är kontaktperson för de finska skolorna i Schweiz samt Pascal Shilling som representant för ASAF:s (Finlands Vänner i Schweiz) avdelning i Vaud.

Irmeli Hoznour var med och grundade och startade finska skolan i Lausanne 1987. Sedan grundandet har hon verkat oavbrutet som lärare i vår skola, och samtidigt fungerade hon som skolans ryggrad och andliga mor. Allt detta har Irmeli Hoznour gjort vid sidan av sitt dagliga arbete och sina familjeförpliktelser.

Under dessa år har Irmeli Hoznour haft över hundra elever i åldern 4 till 18 år som haft finska antingen som modersmål eller som andra språk. Irmeli har utvecklat en speciell talang att spjälka upp undervisningen i mycket heterogena grupper: elevens personliga inlärningsbehov tas i beaktande samtidigt som det i undervisningsgrupperna skapas en enastående känsla av samhörighet, vilket motiverar eleverna att fortsätta i finska skolan även efter pubertetens svallvågor och trots den stress som många konkurrerande hobbyer och läropliktsskolan ställer. Många av Irmelis elever har även avlagt en officiell examen i finska språket.

Många elever har blivit vuxna, eller flyttat med sina familjer till ett annat land eller till Finland, men alla bär med sig det av Irmeli stödda modet och kunskapen att uttrycka sig på finska såväl skriftligt som muntligt.

Under många år var Irmeli Hoznour den finska skolans enda lärare. Under flera års tid reste hon mellan skolans två verksamhetsorter som låg 50 km från varandra. När det kom fler elever ökade man antalet undervisningsgrupper. Irmeli introducerade de nya lärarna i sitt arbete. Efter skoltimmarna skötte hon ända fram till de senaste åren även skolbibliotekets utlåningsverksamhet.

Irmeli Hoznour är i ordets verkliga betydelse en kreativ lärare. Hon har konstant utvecklat sig själv, sina undervisningsmetoder, bearbetat ändamålsenligt material för finska skolan samt uppmuntrat sina elever till kreativitet och originalitet. Vid sidan av det dagliga skolarbetet har Irmeli Hoznour regisserat otaliga teater- och musikuppvisningar för festligheter inom ramen för skolan och även på en bredare bas för utlandsfinländarna i Lausanne-området.

Irmeli Hoznours erfarenhet och kreativitet har varit oersättliga då man har gjort upp skolans undervisningsprogram. Den undervisningsplan, som Irmeli Hoznour gjorde tillsammans med Sari Simola, blev färdig 1997. Den här undervisningsplanen har använts i alla finska skolor i Schweiz och den har varit till stöd då man har gjort upp undervisningsplaner annorstädes. Senare har Irmeli Hoznour tillsammans med Kaarina Kaunisaho förnyat och kompletterat undervisningsplanen som är gemensam för alla finska skolor i Schweiz. Det här arbetet färdigställdes år 2003. Irmeli Hoznour har utan att spara sina krafter deltagit i planeringen och förverkligandet av utbildningsdagar för finska skolornas lärare i Schweiz.









Irmeli Hoznour är den enda läraren i de här trakterna som studerandena i IB-examens finska prov har kunnat ty sig till. Tack vare Irmeli Hoznours individuella undervisning som varade i två år per elev, har eleverna nått goda resultat. Irmeli Hoznour har länge varit den enda personen i Lausanne-trakten som har gett undervisning i finska för vuxna.

Det är inte överdrivet att påstå att tack vare Irmeli Hoznours långsiktiga undervisning har många här bosatta och skolgångna utlandsfinska ungdomar uppmuntrats att söka sig till Finland för att studera eller arbeta.

Irmeli Hoznour har under cirka tjugo års tid verkat aktivt i Finlands Vänner i Schweiz-föreningens (ASAF) avdelning i Vaud.



Lausannes finska skolas direktion, elever och föräldrar är glada över att Irmeli fortsätter som skolans lärare och att vi kan få stöd i hennes yrkeskunskap, erfarenhet och idéer.

Mera information ges gärna av skolans ordförande Elise Sailas ([email protected], tel.
+ 41 22 362 58 14, gsm +41 79 279 44 03).