Finland deltog i konferens om klustervapen

I Wien hölls en konferens om klustervapen mellan 5 och 7 december som utgjorde en fortsättning på den process som påbörjades i Oslo i februari 2007. 138 stater deltog, plus representanter från internationella organisationer och medborgarorganisationer.

Man förhandlade inte ännu om något avtal vid mötet, utan deltagarna lade fram sina åsikter i frågor som borde beaktas i ett kommande avtal. Sådana frågor är exempelvis definitionerna av klustervapen som förbjuds i avtalet, likaså förstörelse av vapenlager, röjning och hjälp åt offer.

Finland anser det viktigt att ingripa i de humanitära problem som klustervapen förorsakar. Under Wienkonferensen förde Finland fram sin syn på faktorer som borde uppmärksammas vid de kommande avtalsförhandlingarna. Finland utgår från Oslodeklarationen vars mål är att innan utgången av år 2008 förhandla fram ett juridiskt bindande internationellt fördrag som förbjuder sådana klustervapen som åsamkar civila oacceptabelt lidande. Enligt Finlands ståndpunkt kan man bemöta de humanitära problemen bland annat genom att förbättra den tekniska tillförlitligheten hos klustervapen.

Finland anser att av de nuvarande klustervapnen borde man förbjuda sådana som helt saknar säkringsmekanism. För att man verkningsfullt ska kunna påverka humanitära problem förorsakade av vissa typer av klustervapen, understryker Finland en övergripande infallsvinkel där man beaktar balansen mellan humanitära och militära behov.

Utgångspunkten bör vara att redan existerande fördrag om internationell humanitär rätt och vapenkontroll följs. Det är också viktigt att engagera länder som producerar och använder klustervapen.

Osloprocessens nästa möte äger rum i Wellington 18-22 februari 2008.

Finland deltar också i behandlingen av klustervapen inom ramarna för begränsningen av konventionella vapen, som man börjar förhandla om i början av 2008.

Mera information: chefen för enheten för vapenkontroll, Outi Holopainen, tel. 040 354 7518


Pressmeddelande 276/2007
7.12.2007
formin.finland.fi
















formin.finland.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)