Finland lotsar EU-länderna de följande sex månaderna

EU-ordförandeskapet påverkar ständiga representationens verksamhet i Genéve på många olika sätt. Agendan för ordförandeskap som inleddes i början av juli bestäms på basen av mötestidtabellerna för de i Genéve verkande FN- och andra organisationerna.

Som ordförande leder Finland koordineringsmötena för EU:s medlemsländer under vilka man strävar efter att finna en gemensam EU-position för vidare förhandlingar med de övriga FN-medlemsländerna vid olika organisationers möten och förhandlingsprocesser.

Detta betydde t.ex. under Österrikes ordförandeskap att man arrangerade omkring 600 koordineringsmöten. Arten och mängden av koordinering beror delvis på i vilken mån ärendet hör till EU:s befogenheter. I de handelspolitiska frågorna finns behörigheten och initiativrätten hos EU-kommissionen. Också i detta fall har Finland dragaransvaret för EU:s interna förberedelsemöten. Inom de flesta andra sektorer förbereder Finland och håller alla EU:s tal.

Tyngdpunktsområden under Finlands ordförandeskap i Genéve är speciellt WTO-förhandlingsrundan samt FN:s nya människorättsråd. För WTO:s del förutsätter slutförandet av Doha-handelsförhandlingsrundan att man kommer överens om förhandlingsramarna för jordbruks- och industriprodukterna. Följande tidsfrist är månadsskiftet juli-augusti. Förhandlingssituationen är mycket problematisk: efter konsultationsrundan i månadsskiftet juni-juli var WTO:s generaldirektör Lamy tvungen att konstatera att rundan är i kris.

Vad mänskliga rättigheter beträffar inleddes ordförandeskapet speciellt livligt. Det beslöts efter FN:s människorättsråds första session som avslutades den sista juni att ordna en specialsession som behandlar människorättssituationen på de ockuperade palestinska områdena. Mötet söm hölls i Genéve den 5-6 juli krävde av det färska ordförandelandet otaliga mötestimmar för att koordinera EU:s gemensamma synpunkter. Människorättsrådet håller i höst en tre veckor lång session i september samt möts ytterligare till en två veckors session i november-december.

Hösten innebär många möten också inom sektorn för nedrustning och vapenkontroll. I Genéve ordnas utöver nedrustningskonferensens (CD) sedvanliga möten bl.a. en konferens om förbud och begränsning av vissa konventionella vapen (CCW) samt en uppföljningskonferens om avtalet om förbud av biologiska vapen (BTWC).

Den humanitära sektorn och delvis också hälsosektorn kan ofta vara de mest oförutsägbara. Eventuella naturkatastrofer eller konflikter kan orsaka tilläggspress för EU-ordföranden.

EU:s gemensamma positioner ska koordineras även i FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC) som sammankommer till session under juli månad. Rådet som har sitt säte i New York, håller sin session i Genéve varannan sommar.







EU-ordförandeskapets websidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Finland som EU:s ordförandeland; Europainformationen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)