Finlands mål för EU-ordförandeskapet är en öppen och effektiv union

Finlands ett halvt år långa EU-ordförandeskap inleds lördagen den 1 juli. Under detta halvår är Finland ordförande för ministerrådets drygt 3 000 möten i Bryssel och cirka 130 möten i Finland.

Till de största mötena hör det inofficiella mötet för stats- och regeringschefer som hålls i Lahtis den 20 oktober, Europeiska rådet i Bryssel i december samt Asem-toppmötet mellan länderna i Asien och Europa i Helsingfors i september.

Finland vill under sitt ordförandeskap ingripa i unionens kärnproblem, dvs. att unionens legitimitet i medborgarnas ögon har minskat. Finland anser att det bästa sättet att visa att unionen behövs är att göra ett effektivt lagstiftningsarbete och att även sköta unionens övriga uppgifter effektivt.

Därför är ett öppet och effektivt tillvägagångssätt ett särskilt prioritetsområde för Finland. Den ökade öppenheten i unionens verksamhet märks i synnerhet på att medborgarna numera kan följa rådets sessioner via Internet. Ett av Finlands mål är också att göra unionens lagstiftning bättre. Här ingår både konsekvensbedömning och större tydlighet när det gäller EU:s regelverk.

Finland har fyra prioritetsområden för sitt ordförandeskap: unionens framtid, konkurrenskraft, yttre förbindelser samt rättsliga och inrikes frågor. Av dessa inbegriper unionens framtid både det konstitutionella fördragets framtid och utvidgningen.

Finland kommer att avsluta den passiva period av eftertanke i fråga om det konstitutionella fördraget och inleda aktiva diskussioner med medlemsstaterna och institutionerna om fördragets framtid. Samtidigt med detta arbete främjar man unionens åtgärder i de frågor där det enligt unionens gällande fördrag är möjligt.

I december diskuterar man utvidgningen. Målet är att nå ett nytt samförstånd om den. När det gäller enskilda länder är tidtabellen för Bulgariens och Rumäniens anslutning, Turkiets och Kroatiens medlemskapsförhandlingar och hela situationen på västra Balkan centrala frågor under ordförandeskapet.









En av de viktigaste uppgifterna under Finlands ordförandeskap är att förbättra unionens konkurrenskraft. Man kommer särskilt att prioritera innovations- och energipolitiken. Finland har under sitt ordförandeskap för avsikt att lyfta fram initiativ som främjar ett effektivt ibruktagande av innovationer. I fråga om energipolitiken vill Finland särskilt diskutera hur man kan utnyttja de yttre förbindelserna för att nå gemensamma energimål.

När det gäller de yttre förbindelserna är målet att stärka EU:s internationella roll och förbättra konsekvensen inom verksamheten. Särskild vikt läggs vid relationerna till Ryssland och den nordliga dimensionen i anknytning till detta. Målet är att engagera Ryssland allt mera i det europeiska samarbetet. Andra prioritetsområden i fråga om de yttre förbindelserna är de transatlantiska förbindelserna och Asien.

I fråga om rättsliga och inrikes frågor har Finland för avsikt att utreda vilka möjligheter det finns att effektivisera beslutsfattandet inom det juridiska och polisiära samarbetet. Med detta vill man framför allt leva upp till medborgarnas förväntningar på åtgärder från unionen när det gäller kampen mot internationell brottslighet, människohandel och terrorism.


Ytterligare information: rådgivaren i EU-frågor Helena Tuuri, statsrådets kansli, tfn (09) 1602 2055

Statsrådets kommunikationsenhet
Pressmeddelande 228/2006
30.6.2006