Problemen med klustervapen under lupp

I Genéve ordnades den 19-22 juni 2007 inom ramen för avtalet om vissa konventionella vapen (CCW-avtalet) ett expertmöte som behandlade klustervapen.

På mötet diskuterades vad som borde göras för att minimera de humanitära problemen som orsakas av klustervapen. Diskussionerna lade grunden för besluten som ska fattas vid avtalspartsmötet i november.

EU föreslog på mötet att man i november besluter inleda förhandlingar om ett rättsligt bindande protokoll som behandlar klustervapen som ett tillägg till CCW-avtalet. För tillfället har CCW-avtalet fem protokoll med vilka man stipulerar och begränsar vissa vapen såsom till exempel minor och laservapen. Att inleda förhandlingar om klustervapen vore betydelsefullt, eftersom de största innehavarna, producenterna och användarna av klustervapen är CCW-avtalsparter.

EU:s förslag fick ett brett understöd vid mötet. Expertmötet fattade inga egentliga beslut i detta ärende, men på basen av diskussionerna understöder majoriteten av parterna att man i november fattar ett beslut om att inleda förhandlingar.

Finland har aktivt deltagit i beredningen av EU:s förslag och eftersträvar att befrämja beslutet att inleda förhandlingarna i november. Finland är avtalspart i CCW och har anslutit sig till alla dess protokoll.

Finlands mötesdelegation leddes av ambassadör (cd) Kari Kahiluoto.







UNOG Disarmament(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)