President Halonen på WTO:s Public Forum

Inom ramen för världshandelsorganisationen WTO ordnades den 4.-5.10.2007 genom tiderna det sjunde medborgarforumet vars tema var ”Hur kan WTO bidra till att bemästra globaliseringen?”

Till Genéve kom drygt 1700 deltagare från olika håll i världen, från medborgarorganisationer, parlament, internationella organisationer, universitet, affärslivet och från massmedier. En av huvudtalarna vid öppningen var president Tarja Halonen som samtidigt var Finlands första statsöverhuvud som har besökt WTO.

Vid öppningen talade förutom president Halonen även WTO:s generaldirektör Pascal Lamy, Liberias nye utrikesminister Olubanke King-Akerele och professor Kishore Mahbubani från det nationella universitetet i Singapore.


Professor Kishore Mahbubani, president Tarja Halonen, WTO:s generaldirektör Pascal Lamy, Liberias utrikesminister Olubanke King-Akerele. Copyright©WTO

President Halonen argumenterade för ett avslutande av Doha-handels-förhandlingsrundan. Ett gott och rättvist slutresultat skulle erbjuda ett instrument för att bemästra globaliseringen. Ett multilateralt och universellt avtal vore även ur de fattiga länders synvinkel en bättre lösning än bilaterala och regionala arrangemang. Halonen nämnde Finland som ett exempel på en liten stat som tack vare bl.a. den internationella handeln har stigit från ett av Europas fattigaste länder till de mest konkurrens-
kraftigaste ländernas grupp. För Finland har multilateralismen varit till nytta och är det fortfarande.

Presidenten gladdes av att globaliseringsdiskussionen under de senaste åren har förändrats från ett motsatsförhållande till en dialog. Ett gått exempel på detta är den världskommission för globaliseringens sociala dimension som internationella arbets-organisationen ILO 2002 grundade och i vilken Tanzanias president Benjamin Mkapa och president Halonen verkar som ordförande. Från kommissionens rapport lyfte Halonen upp tre fortfarande aktuella frågor: en konsekvent politik både på nationell och internationell nivå, sysselsättningen och ett människovärdigt arbete och den gränsöverskridande migrationen.

Den enorma ökningen av handeln och investeringar har ökat det ekonomiska ömsesidiga beroendet, vilket i sin tur befrämjar internationell fred och säkerhet. Det internationella frihandels-systemet har utvidgats från de industrialiserade ländernas klubb till en världshandelsorganisation, vars största utmaning är att skapa nytta för sina medlemsländer, varav majoriteten nuförtiden utgörs av utvecklingsländer. Enligt president Halonen har alla länder rätt till utveckling och att sikta på tillväxt och välstånd. Inget land borde utgå i från att dess eviga konkurrensfördel är fattigdom och billig arbetskraft.

Som ett konkret exempel på WTO:s positiva roll i utvecklingsfrågor nämnde Halonen verksamheten som kraftfullt språkrör för Aid for Trade (bistånd som stöder handeln)-initiativet. WTO strävar för egen del efter att mobilisera stöd för utvecklingsländers handels-kapacitet och produktionsmässiga kapacitet för att förbättra deras konkurrenskraft, samt att skapa gynnsamma förutsättningar för nationella och internationella investeringar. Finland stöder dessa strävanden. Enligt Halonen borde Aid for Trade utgöra ett bredbasigt stöd som utsträcker sig också till de små producenterna som befinner sig i den lägsta ändan av den globala värdekedjan.

President Halonen betonade att man förutom människans välmående också måste beakta miljön. Handeln och hållbar utveckling står inte i konflikt med varandra. En bättre internationell arbetsfördelning och effektivare marknader kan befrämja hållbar utveckling. Därför borde industriländerna befrämja tillgången till miljövänlig teknologi.









President Halonen diskuterade med Liberias utrikesminister Olubanke King-Akerele. Copyright©WTO

Tal av republikens president Tarja Halonen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

WTO Public Forum 2007(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

handel