Passansökningsförfarandet förändras i Schweiz i augusti

Finlands nya biometriska pass tas till användning 21.8.2006. Den största förändringen för de i Schweiz bosatta finländarna är att man i Schweiz kan ansöka om ett biometriskt pass endast i Finlands ambassad i Bern.

Passökanden inklusive barn skall personligen ansöka om sina pass i ambassaden. Detta innebär att man inte längre kan skriva in barn i föräldrars pass.

Det nya passystemet förutsätter att passökandenas peronliga uppgifter är uppdaterade och korrekta i det finska befolkningsregistret. Man kan en gång om året kostnadsfritt kontrollera sina egna och sin familjs uppgifter i sin hemkommuns magistrat t.ex. per brev. Speciellt uppgifter om nationalitet kan vara felaktiga eller bristfälliga. Ytterligare information och kontaktinformation till olika magistrar finns att hämta i www.maistraatti.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Vad är ett biometriskt pass?

Ett biometriskt pass ser ut ungefär likadant som det nuvarande passet gör. Dess informationsblad, dvs. det bladet där bilden och personuppgifterna finns, innehåller även ett mikrochips med digital information om passets ägare. I mikrochipset finns det lagrad ägarens personuppgifter, namnteckning och en digital ansiktsbild som är scannad från ett av ägaren själv hämtat foto. Man skall lägga märke till att kraven på bilder blir strängare. Man kommer att behöva endast ett foto i stället för två. I bilden skall huvudets storlek räknat från hakan till hjässan vara 32-36 mm och ansiktsmin skall vara neutral. Fotot skall tas rakt framifrån lodrätt och det skall inte finnas några skuggor eller störande element i bakgrunden. Ytterligare information fås direkt från polisens hemsida www.poliisi.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Anmärkningsvärt är att barnen inte längre kan resa med sina föräldrars pass, utan skall resa med sina egna.

Pris och giltighetstid

Ett finländskt pass kostar för tillfället 80 euro i utlandsrepresentationer, 125 CHF i Schweiz. Priset på det nya biometriska passet förblir än så länge detsamma. Det nya passet är giltigt 5 år. De nuvarande passen fortsätter att vara giltiga resedokument fram till att deras giltighetstid går ut.

Behandlingstid för passansökningar är cirka 4-6 veckor. Ambassaden kan fortfarande bevilja ett snabbpass enligt det gamla förfarandet om det finns särskilda skäl för varför sådant behövs. Sådant snabbpass kan dock enligt den nya passlagen endast beviljas för den ifrågavarande resan. Priset på ett snabbpass förblir 125 CHF.

Den permanenta missionen i Genéve kan godkänna ansökningar på 10 års pass, som har inlämnats senast 10.8.2006. Ambassaden i Bern tar emot passansökningar på 10 års pass fram till 18.8.

Ambassaden i Bern tar emot passansökningar från måndag till fredag kl 09.00-12.00.

Problematiska registeruppgifter

Den permanenta missionen vill påminna sina passkunder om att bristfälliga eller felaktiga personuppgifter i Finlands befolkningsregister kan förlänga passansökningsprocess eller vara ett hinder. Till exempel förändringar i namn- eller addressuppgifter uppdateras inte automatiskt i Finlands befolkningsregister. Den sökande skall kontrollera att uppgifterna i befolkningsregistret är korrekta i den sista hemkommuns magistrat, www.maistraatti.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)





















Anvisningar för passfoto (Öppnar nytt fönster)

Nyheter(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)