Vilken ekonomisk kommission?

FN:s Europeiska ekonomiska kommission ECE sammanträdde i sitt högkvarter i Genève 30.3.-1.4.2009 till ett möte på hög nivå som hålls vartannat år. Denna gång diskuterades bl.a. hur välkänt ECE är. Organisationens namn är i sig redan missvisande, eftersom dess verksamhetsfält sträcker sig utöver det ekonomiska samarbetet att även stöda hållbar utveckling på olika samhällssektorer, såväl inom trafikfrågor, miljö, skogar, energi, boende som inom statistikfrågor.

ECE bearbetar olika normer, standarder och avtal och stöder medlemsländerna i att implementera och efterfölja dem. EU tillämpar en del av ECE:s normer som direktiv. Ur EU:s synvinkel spelar ECE en viktig roll även då det gäller att harmonisera lagstiftningen och praxisen mellan EU och länder utanför EU. Geografiskt sträcker sig ECE:s medlemsbas allt från Nord-Amerika till de centralasiatiska republikerna. Att stöda övergångsekonomierna är en central del av organisationens verksamhet.

I paneldiskussioner under detta årsmöte behandlades områdets ekonomiska läge och klimatförändringen. Den ekonomiska krisen berör medlemsländerna på olika sätt, men inget land förblir knappast oberört. Krisen sågs dels som en prövosten för den ekonomiska gemenskapen och för den europeiska penningunionen, men dels som en möjlighet att förverkliga de länge väntade förnyelserna gällande såväl nationella pensionssystem som utformningen av den internationella ekonomin. Somliga panellister förespråkade ett mera multipolärt och rättvisare ekonomiskt system. Som en följd av krisen ansågs att betydelsen av närområdessamarbetet har betonats. I det här samarbetet ansågs ECE även i fortsättningen ha en betydande roll. Som exempel kan nämnas dialogen inom energisektorn, de gränsöverskridande trafikförbindelserna, förbättringen av smidigheten vid förtullningar samt underlättande av andra tekniska handelshinder.

Heli Jeskanen-Sundström Heli Jeskanen-Sundström

Den ekonomiska krisen sågs även som en möjlighet till att övergå till en ny mera miljövänlig teknologi och ekonomi. ECE:s miljö-kommission och dess avtal ansågs spela en väsentlig roll
i kontrollen av klimat-förändringen och i stödet av anpassningen; exempelvis kopplingarna mellan målsättningarna i luftvårds-konventionen (LRTAP) och avtalet om klimatförändringar. På mötet hoppades man att miljöregimen efter år 2012 skulle omfatta en integrerad syn då det gäller att minska på växthusgaser och luftföroreningar. Klimatförändringen utgör i praktiken ett genomgående tema i verksamheten vid ECE:s underkommittéer. Statistikcentralens överdirektör Heli Jeskanen-Sundström upplyste i egenskap av ordförande för Europeiska statistikkonferensen (CES) om betydelsen av statistik i arbetet med klimatförändringsfrågor. CES granskar olika möjligheter hur den kunde delta genom ECE i klimatförändringsarbetet genom att producera och utveckla statistikföringen

Till mötets finländska delegation hörde utöver Jeskanen-Sundström ambassadör Hannu Himanen (ordförande) och utrikessekreterare Mervi Kultamaa från den ständiga representationen i Genève samt enhetschef Ilkka Saarinen och utrikessekreterare Hanna Silvonen från UM. Finland fick i många sammanhang erkänsla som ett exempel på ett land vars utbildningssystem strävar efter hög ekonomisk utveckling, för satsningar inom forskning och innovationer samt för beaktande av bostäders energieffektivitet. Finlands delegation lyfte själv fram det bredare Europas initiativ inom vilket Finland stöder det av UNEP koordinerade miljö- och säkerhetsprojekt (ENVSEC), där även ECE medverkar.

Ilkka Saarinen, Mervi Kultamaa, Helena Silvonen Ilkka Saarinen, Mervi Kultamaa och Helena Silvonen

Inom ECE är Finland känt som hemland för två före detta generalsekreterare: Sakari Tuomioja och Klaus Sahlgren. I Finland deltar statsförvaltningens olika enheter aktivt i ECE:s verksamhet. Utöver europeiska statistikkonferensen har finländare förtroendeuppdrag i underkommittén för ekonomiskt samarbete och integration, i skogskommittén, i direktionen för TIR-avtalet inom kommittén för inrikestrafiken. Vid utrikesministeriet koordineras ECE-frågor på enheten för tillträde till marknaden vid handelspolitiska avdelningen.

FN
handel