I Genéve besluts om användning av radiofrekvenser – huvudmålet är att få tilläggsfrekvenser för framtidens telekommunikationssystem

Internationella teleunionens ITU:s radiokommunikationskonferens WRC 2007 (World Radio Conference) hålls i Genéve den 22.10.-16.11.2007. På konferensen fattas beslut om den framtida globala användningen av radiofrekvenser.

På konferensen behandlas över 20 olika frågor i anslutning till användningen av radiofrekvenser.

För Finland är erhållandet av tilläggsfrekvenser för framtidens telekommunikationssystem den mest betydelsefulla frågan. Ärendet är även konferensens svåraste fråga, eftersom det råder en brist på användbara frekvenser. Nya telekommunikationsfrekvenser behövs, eftersom i mobiltelefoner och i andra trådlösa apparater behövs i framtiden allt större överföringshastigheter för information bland annat för att förmedla en rörlig bild av hög kvalitet. De nya frekvenserna som nu eventuellt upptäcks för telekommunikationssystemen skulle tas i bruk efter 2015.

På konferensen försöker man även finna en lösning för frekvenserna som frigörs från de analoga tv-kanalerna. Alternativa användare för de frigjorda frekvenserna är bland annat den mobila televisionen, HD-televisioner samt nya telekommunikationsnät. På grund av olika intressen är det möjligt att besluten skjuts fyra år framåt till den följande WRC-konferensen.

Den växande fartygstrafiken belastar sjöfartens radiokanaler. Finland har länge eftersträvat en förnyelse av frekvensarrangemangen, så att det även i framtiden skulle finnas störningsfria frekvenser för säkerhetsbehov, naturskyddets behov samt för sjötrafikstyrningens behov. Den radiokonferens som inleds erbjuder en möjlighet att befrämja denna målsättning. Samtidigt strävar man efter att klargöra skötseln av sjöfartens nöd- och säkerhetskommunikation.

I radiokonferensen deltar utöver kommunikationsverket även andra centrala myndigheter, teleföretag och industrin inom branschen.

Pressmeddelande 18.10.2007
Kommunikationsverket










World Radiocommunication Conference 2007 (WRC-07)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Kommunikationsverket(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)