Kampanjen för medlemskap i säkerhetsrådet i full gång under FN:s generalförsamlingsvecka

Finland ansöker om icke-permanent medlemskap i FN:s säkerhetsråd åren 2013-2014. Kampanjen har varit i full gång under den pågående öppningsveckan för FN:s generalförsamling. Såväl republikens president Tarja Halonen som utrikesminister Alexander Stubb har diskuterat Finlands medlemssträvan med flera stater. 

President Tarja Halonen och utrikesminister Alexander Stubb vid en gemensam presskonferens under FN-veckan. President Tarja Halonen och utrikesminister Alexander Stubb vid en gemensam presskonferens under FN-veckan.

Utrikesminister Stubb har utöver sina sedvanliga FN- och EU-möten haft omkring 25 bilaterala möten med olika ledande statsmän för att förhandla om ett finländskt medlemskap i säkerhetsrådet. Nya diplomatiska förbindelser har dessutom under veckan upprättats med två stater, Saint Lucia och Saint Kitts och Nevis. Minister Stubb anser att det märks att FN fått ökad betydelse. Ett medlemskap i säkerhetsrådet skulle ge Finland en utmärkt möjlighet att påverka kärnfrågor i den internationella politiken. President Halonen fick vid ett bilateralt möte höra att Finland förtjänar en plats i säkerhetsrådet, vilket var uppmuntrande.

Klimatförändringen har vid sidan om säkerhetsrådskampanjen varit ett av de centrala temana under FN:s generalförsamlingsvecka. Enligt president Halonen är vi nu inne i det mest krävande skedet då endast de svåraste frågorna kvarstår inför toppmötet i Köpenhamn i december. Nu behövs samförstånd och stärkt förtroende mellan alla länder, konstaterade president Halonen och syftade på löften och på att infria dem.

Utrikesminister Alexander Stubb och Saint Lucias utrikesminister Rufus George Bousquet undertecknade en gemensam kommuniké som upprättade diplomatiska förbindelser mellan länderna. Utrikesminister Alexander Stubb och Saint Lucias utrikesminister Rufus George Bousquet undertecknade en gemensam kommuniké som upprättade diplomatiska förbindelser mellan länderna.

President Halonen höll Finlands anförande inför FN:s generalförsamling natten till fredagen finländsk tid. Presidenten fick mitt under talet spontana applåder då hon betonade vikten av kvinnans ställning i strävan efter att möta aktuella utmaningar. Halonen efterlyste en öppen dialog: ”Vi måste försöka hitta saker som förenar oss, inte saker som splittrar oss, om vi vill vara barnmorskor för framtiden och inte bevakare av det förflutna”.

 

Formin.finland.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

 

Republikens presidents tal på engelska(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

FN