Människorättskommissionens session inleddes - Finland betonade i sitt tal globalisering och kvinnors rättigheter

FN:n människorättskommissions session inleddes i Genève 15.3.2004. Människorättskommissionen är världsorganisationens viktigaste organ som behandlar och skapar normer i människorättsfrågor.

Sessionen pågår i sex veckor. Under denna tid behandlar kommisionen en stor mängd tematiska initiativ och initiativ om länder för att befrämja mänskliga rättigheter.

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja höll Finlands allmänna anförande 17.3. under människorättskommissionens vecka på hög nivå. I talet konstaterades att globaliseringens fördelar måste delas jämt. De svagare lider ofta och kvinnors rättigheter är i många fall relativt sett mest hotade, konstaterade Tuomioja.

Utrikesminister Tuomioja hänvisade till rapporten från ILO:s världskommision om globalisering, där republikens president Tarja Halonen fungerade som en av ordförandena, samt till Helsingfors-processen som initierades av Finland. De här är exempel på att även svåra frågor kan behandlas med en öppen dialog, konstaterade han.

Utrikesminister Tuomioja poängterade att säkerheten och stabiliteten i samhällen äventyras bl.a av handlingsförlamade stater, alienerade minoriteter samt av kränkningar av barnens rättigheter. Ofta är tillgången till småvapen en förvärrande faktor och minister Tuomioja konstaterade att Finland stöder skapande av principer för internationell vapenexport.





Våld riktat mot kvinnor bör aldrig tolereras utan det bör i lagstiftningen och i praktiken explicit förbjudas, betonade minister Tuomioja. Alldeles för många kvinnors och flickors rättigheter äventyras till exempel av hedersmord, familjevåld och av könsstympning av flickor. Människohandel är ett växande problem på olika håll i världen, även i Finlands närområden, och starkare åtgärder behövs på olika nivåer, sade han.

Arbetet för en rättvisare globalisering måste börja i de grundläggande frågorna. Rättsstaten, god förvaltning och öppenhet är i nyckelpositioner. De som gjort sig skyldiga till människorättskränkningar måste ställas till svars för sina dåd. Minister Tuomioja betonade att den internationella brottsdomstolen nu har inlett sin verksamhet, och är en viktig del i motståndet mot strafflöshet. Det huvudsakliga ansvaret i förverkligandet av mänskliga rättigheter ligger dock hos staterna.

Finland deltar i människorättskommissionens session med en stor delegation, i vilken ingår även representanter för medborgarorganisationer. Finland lägger fram i kommissionen den nordiska resolutionen om människorättskonventioners tillstånd och tillsammans med Tyskland en resolution om rätten till adekvat boende. Finland deltar i olika anföranden som hålls i EU:s namn samt i EU:s resolutioner om vissa landsituationer, dödsstraffet och religiös intolerans. Finland kommer att hålla sitt nationella tal om minoriteters rättigheter. Finlands delegation leds av ambassadör Vesa Himanen.