Högklassiga kandidater till Millenniumpriset för teknologi 2012

Närmare 40 personer har nominerats för Millenniumpriset för teknologi. Teknikakademiens VD Ainomaija Haarla säger att alla kandidater står för viktiga tekniska landvinningar. Denna gång har också finländare nominerats.

Kuva: Tekniikan Akatemia Foto: Stiftelsen Teknikakademien

De konkreta innovationerna bakom dessa landvinningar representerar nu flera teknologisektorer än tidigare år. ”Innovationerna visar att de nominerade kandidaterna inte bara behärskar applikationer, utan också besitter djup allmänvetenskaplig kunskap”, berättar Haarla.

Till skillnad från förra omgången har Teknikakademien denna gång fått nomineringar också från Finland; tre finländare tävlar om priset. Liksom tidigare är Förenta staterna starkt representerat. Det är också Australien och Asien och i synnerhet Japan, som har många kandidater. Av de europeiska länderna har Tyskland flest kandidater.

Förbättring av livskvaliteten och framtidens innovationer är de viktigaste bedömningskriterierna

Teknikakademien beviljar vartannat år ett pris värt över en miljon euro för en teknisk innovation som höjer människornas livskvalitet. Av alla nomineringar väljer en internationell jury 3–4 innovationer som går vidare. Vilka de är offentliggörs i april 2012, efter att styrelsen fattat beslut frågan.

”Juryn har två viktiga bedömningskriterier. Innovationen ska ha en positiv effekt på så många människors liv som möjligt och den ska gynna hållbar utveckling. För det andra vill vi att priset ska vara en sporre för att utveckla nya innovationer. Det handlar med andra ord inte om att belöna ett livsverk”, konstaterar Haarla.

Millenniumpriset för teknologi instiftades 2002 och utdelas i juni nästa år för femte gången. I fjol gick huvudpriset till Michael Grätzel för tredje generationens färgämnessensiterade (nanokristallina) solceller. Två år tidigare mottogs huvudpriset av Robert Langer, som har utvecklat biomaterial för läkemedelsdosering och regenerering vävnader. År 2006 belönades Shuji Nakamura, det vita led-ljusets uppfinnare. Det första millenniumpriset för teknologi år 2004 beviljades www:s utvecklare Sir Tim Berners-Lee.

Mera information: