Finlands ordförandeskap har inletts – välkommen med!

Finland är ordförandeland för Nordiska ministerrådet i år. Det betyder i praktiken att finländare är ordförande för tio olika råd och ett flertal tjänstemannakommittéer under året.

Programmet för Finlands ordförandeskap 2011. Programmet för Finlands ordförandeskap 2011. Foto: Sekretariatet för nordiskt samarbete/UM

Det nordiska samarbetet samordnas i Finland av sekretariatet för nordiskt samarbete vid utrikesministeriet. Till sekretariatets uppgifter hör bland annat att förbereda de nordiska statsminister- och samarbetsministermötena och frågor i anslutning till Finlands ordförandeskap.

I programmet för Finlands ordförandeskap lyfts tre fokusområden fram som Finland kommer att satsa särskilt på: hantering av klimatförändringarna, förankring av de nordiska globaliseringsinitiativen och aktivitet på gräsrotsnivå som grunden i det nordiska samarbetet. Programmet innehåller också sektorspecifika program och mål.

Håll dig uppdaterad under ordförandeskapsåret

Under Finlands ordförandeskapsår ordnas ett flertal möten, seminarier och andra evenemang både i Finland och utomlands.

Den nordiska konferensen om hållbar utveckling. Deltagare i den nordiska konferensen om hållbar utveckling i Åbo. Foto: Sekretariatet för nordiskt samarbete/UM.

På det finländska ordförandeskapets webbplats hittar du de senaste nyheterna och en omfattande mötes- och evenemangskalender för hela året.

På webbplatsen finns också basfakta om det nordiska samarbetet och samarbetets historia, kontaktuppgifter till de ansvariga tjänstemännen i Finland och information om ordförandeskapsprogrammets olika delområden.

De bästa evenemangstipsen och färsk information hittar du på ordförandeskapets Facebooksidor:

Där kan du kommentera exempelvis sammansättningen i ett nordiskt ”all stars”-fotbollslag, få tips om sommarjobb eller följa sådana evenemang som inte finns i den officiella evenemangskalendern, till exempel den nordiska filmfestivalen i Jyväskylä.

Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad är att beställa ordförandeskapets nyhetsbrev antingen på svenska eller finska. Genom att registrera dig här får du ungefär en gång i månaden ett e-postbrev med en översikt över kommande evenemang och aktualiteter inom det nordiska samarbetet.

Läs mer: