Specialsession vid Människorättsrådet om situationen i Darfur

Människorättsrådet samlas på tisdag den 12 december till en specialsession, där människorättssituationen i Darfur behandlas. Finland har som Europeiska unionens ordförandeland föreslagit, och representerande en grupp som består av 33 medlemsländer, att en session sammankallas. I gruppen finns även afrikanska stater.

Man hoppas på att sessionen kan fästa uppmärksamhet vid situationens allvar i Darfur. Såväl FN:s människorättshögkommissarie Louise Arbour som FN:s generalsekreterare Kofi Annan rekommenderade i sina utlåtanden till människorättsrådet onsdagen den 29 november att situationen i Darfur behandlas. Även EU understryker i enlighet med sitt mandat att människorättsrådet borde behandla krissituationer jämlikt. De tre föregående specialsessionerna har behandlat situationen i Mellanöstern.

EU har upprepade gånger föreslagit konkreta åtgärder för att följa med människorättsläget i Darfur. Därför föreslås det i specialsessionens resolution en stark operationell uppföljning och ett beslut om att skicka en evalueringskommission till området i Darfur.

EU önskar att man i den operativa resolutionen som antas av specialsessionen även fäster uppmärksamhet vid strafflöshetsfrågan, som väsentligt har att göra med offrens möjligheter att få ersättningar samt stödet för en bestående fredsprocess. Det är en plikt för Sudans regering att garantera en oavhängig och opartisk domstolsbehandling för människorättskränkningars offer.

Till EU:s besvikelse lämnade resolutionen som antogs av människorättsrådets andra sessions fortsättningssession i Genéve den 28 november många centrala frågor obehandlade. EU förde i förväg intensiva förhandlingar med andra medlemmar och eftersträvade att åstadkomma en starkare formulering än i den slutliga resolutionen. Den antagna resolutionen behandlade inte enligt EU krissituationen på det sätt som den skulle kräva.

Speciellt positivt är dock, att specialsessionen har understötts av en bred grupp länder.

Tilläggsinformation: människorättsenhetens enhetschef Johanna Suurpää, utrikesministeriet, tel. 040-724 0287 och ambassadråd Katri Silfverberg, Finlands ständiga FN-representation i Genéve, tel. +41 79 644 3708


UTRIKESMINISTERIET
Information 514/2006
6.12.2006














Formin.Finland.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

EU2006(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)