Fredsförhandlingar om Darfur i Libyen i oktober

Nya fredsförhandlingar om Darfur inleds i Libyen i oktober, berättade riksdagsledamoten och FN-rådgivaren Pekka Haavisto, nyss hemkommen från Darfur, vid en presskonferens på utrikesministeriet den 11 september.

Överenskommelsen att inleda förhandlingar ingicks under FN-generalsekreteraren Ban Ki-moons besök i Sudan.

Riksdagsledamot Pekka Haavisto, som var EU:s särskilde representant för Sudan 2005-2007, har varit FN:s rådgivare i Darfurkrisen sedan maj 2007. Han har nyss återvänt från Darfur där han diskuterat med olika gerillarörelser bland annat i Umrai och Haskanita. Haavistos uppdrag i FN upphör då riksdagen inleder sin höstsession. Haavisto skall i dag den 11 september höras om situationen i Sudan av riksdagens utrikesutskott.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon återvände söndagen den 9 september från ett veckolångt besök i Sudan, Tchad och Libyen. Under besöket träffade generalsekreteraren bland annat Sudans president Omar Hassan al-Bashir och företrädare för flyktinggrupper i Darfur.

Under Ban Ki-moons besök i Sudan enades parterna om att inleda nya fredsförhandlingar om Darfur under ledning av FN och Afrikanska unionen i Libyen den 27 oktober. Det senaste fredsavtalet om Darfur ingicks i Abuja i Nigeria i maj 2006, men det undertecknades endast av en del av de stridande trupperna, och det gjorde inte slut på våldsamheterna i Darfur.

FN och Afrikanska unionen sammanförde sju olika gerillarörelsers ledare i Arusha i Tanzania i augusti 2007 för att enas om gemensamma syften i de nya fredssamtalen. På agendan för de nya förhandlingarna står bland annat fördelningen av makten och välfärden, säkerhet, äganderätten till jord och humanitära frågor.

Under generalsekreterare Ban Ki-moons besök meddelade den sudanesiska regeringen att gerillagruppen SLM:s humanitära samordnare Suleiman Jamous friges och tillåts lämna landet. Frigivningen av Jamous har varit ett av gerillagruppernas villkor för medverkan i fredssamtalen.

Vice presidenten i södra Sudan Riek Machar, som representerar SPLM, befinner sig för närvarande i Paris där han samtalar med SLM:s ordförande Abdul Wahid för att få Wahid att delta i de kommande förhandlingarna i Libyen. Abdul Wahid är den enda gerillaledaren som vägrat delta i den nya förhandlingsrundan.

Konflikten i Darfur har enligt internationella beräkningar krävt upp till 200 000 dödsoffer, och uppskattningsvis 2,5 miljoner människor har drivits på flykt. Flyktingläger har upprättats också i Tchad och Centralafrikanska republiken. Den största humanitära insatsen i FN:s historia pågår för att hjälpa flyktingarna.

Afrikanska unionens styrkor har övervakat avtalet om eldupphör i Darfur sedan 2004. Den 31 juli 2007 beslutade FN:s säkerhetsråd att skicka en hybridstyrka på sammanlagt 26 000 personer från FN och Afrikanska unionen till Darfur. Totalt 20 000 soldater och 6 000 poliser skall delta i den fredsbevarande insatsen, som är den största i FN:s historia. Upp till 90 länder väntas delta. Samtidigt diskuteras en EU-ledd fredsbevarande insats på 3 000 personer i Tchad.

Oroligheterna i Darfur har fortsatt. Gerillagrupper från Darfur deltog i en attack i Wat Banda i grannregionen Kordofan i slutet av augusti. Afrikanska unionen och FN fördömde attacken. Under de senaste dagarna har den sudanesiska regeringens styrkor anfallit gerillarörelserna i Haskanita i Darfur. Eldupphöret mellan den sudanesiska regeringen och rebellgrupperna som ingicks 2004 och bekräftades i fredsavtalet om Darfur 2006 har inte hållit.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Claus Jerker Lindroos, enheten för Öst- och Västafrika, tfn 09 1605 6292, 040 731 3685, riksdagsledamot Pekka Haavisto, tfn 050 512 1829, e-post: [email protected], Haavistos assistent Otto Bruun, tfn 040 549 1023, e-post: [email protected]

Nyheter, 11.9.2007
Formin.Finland






















Formin.Finland(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)