Generaldirektören pÅ CERN fick högt finländskt förtjänsttecken

Republikens president har beviljat generaldirektören för Europeiska partikelfysikorganisationen CERN Robert Aymar kommendörstecknet av
I klass för Finlands Lejons orden. Chefen för Finlands representation
i Genéve ambassadör Hannu Himanen överräckte förtjänsttecknet till Aymar den 9.12 vid en tillställning som ordnades i Genéve.

CERN (Conseil Européen pour la Recherce Nucléaire) är en i Genéve baserad, för 20 europeiska länder gemensam forskningsinstitution, som koncentrerar sig pÅ att undersöka materiets uppbyggnad och baspartiklarna samt deras interaktionen. Finland har varit medlem i CERN sedan År 1991.

Ambassadör Hannu Himanen och generaldiretör Robert Aymar Ambassadör Hannu Himanen och generaldiretör Robert Aymar pÅ cocktail-mottagningen pÅ residenset.

Generaldirektör Aymar gÅr i pension vid Årsskiftet. Under hans mandat (2004-2008) har den ansenliga och tekniskt utmanande partikelacceleratorn (Large Hardon Collider, LHC) vid CERN färdigställts. Acceleratorn är i sin klass världens största.

Samtidigt har Finlands CERN-verksamhet blivit mÅngsidigare och utmärkta resultat har uppnÅtts sÅväl inom konstruktionen av forskningsapparatur som inom den finska industrins maskinleveranser. Inom CERN har det även startats en enastÅende utbildning som redan har fÅtt mycket offentlig uppmärksamhet. Denna breda utbildning riktas till finländska gymnasister. Vid sidan av utbildningen har det inom CERN ordnats fortbildning för lärare.

Forskningsinstitutet i fysik (Helsinki Institute of Physics, HIP) som verkar vid Gumtäkts vetenskapskampus ansvarar för samarbetet med CERN. Institutet är en gemensam institution för Helsingfors universitet, Tekniska högskolan, Jyväskylä universitet, Tekniska högskolan i Villmanstrand samt Tekniska högskolan i Tammerfors. Finpro ansvarar för industrisamarbetet mellan Finland och CERN.