CERN:s 50-årsjubileum - en manifestation för den europeiska forskningen

Den internationella kärnforskningsorganisationen CERN:s 50-årsjubileum firades den 19 oktober i CERN.

Tillställningen var en manifestation för den europeiska forskningen och det fanns deltagare på hög nivå inkluderande bl.a flera ministrar.

De mest betydande deltagarna var ändå Frankrikes president Jaques Chirac och den spanska kungen Juan Carlos. Utöver dessa två hölls det tal, i enlighet med en på förhand uppgjord lista, av CERN:s direktör Aymar, en av CERN:s grundare de Rose, UNESCO:s tidigare direktör Zaragoza, representanten för EU:sordförandeland, Nederländernas undervisningsminister van der Hoeven, stadsfullmäktigeordförande Cramer från Genève samt av schweiziska konfederationspresidenten Deiss.

Det konstaterades att investeringar i forskning är en förutsättning för tillväxt och sysselsättning i Europa och nödvändigt för att man skall klara sig i den internationella konkurrensen. Fastän forskningen är den största europeiska rikedomen, håller Europa på att med en alarmerande fart förlora sin andel av Nobel-pris, publikationer, patenter och totalantalet studerande i naturvetenskaper. Den här utvecklingen får man inte låta fortgå, vilket också är en nyckelfråga vad Europas framtid beträffar. Det här tas i beaktande i Lissabon-strategin, där man fordrar en investering på 3 procent av BNP till forskning. Dessutom utarbetar EU:s råd ett tillväxtinitiativ och ett utlåtande från kommissionen om Europas framtida forsknings- och teknologipolitik. Europa måste kunna locka till sig de bästa forskarna och Europa behöver infrastrukturer på toppnivå.

I Finlands delegation på CERN:s jubileum som leddes av handels- och industriminister Mauri Pekkarinen ingick ambassadör Vesa Himanen, UVM:s representant Mirja Arajärvi, HIM:s representant Antti Riivari, de finländska delegaterna från CERN:s råd professor Dan-Olof Riska (Forskninginstitutet för fysik), doktor Pentti Pulkkinen (Finlands akademi), Finpros representant Pentti Kotiranta samt från den ständiga representationen Teemu Sepponen. Finlands deltagande på ministernivå togs emot mycket positivt på CERN. Med deltagandet stödde man finländarnas goda positioner inom CERN. Ministerbesöket erbjöd även en god möjlighet till diskussioner med finländare som arbetar på CERN bl.a om fördelarna av medlemskapet i CERN för det finska samhället. Finland har lyckats utnyttja CERN-medlemskapet till sin fördel. Till exempel Finlands industrifeedbackkoefficient (de förverkligade industrianskaffningarnas relativa andel i förhållande till den årliga medlemsavgiften) är till och med 2,11, när målsättningen är 0,8 per medlemsland.

CERN 50(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)