Ursprungsbefolkningarnas rättigheter - den slutliga teksten kräver ännu förhandlingar

Arbetsgruppen som behandlar deklarationen om ursprungsbefolkningarnas rättihäter avslutade sitt sista möte den 3.12.2004.

Framsteg gjördes i många frågor, men man kunde ännu inte komma överens on den slutliga texten. Människorättskommissionen fattar beslut om det fortsatta arbetet nästa vår.

Arbetsgruppen som behandlar Deklarationen om ursprungsbefolkningarnas rättigheter (Working Group on the Draft Declaration on the Rights of Indigenous Peoples) hade sin sista mötesvecka av den i september inledda treveckors mötesperioden i Genéve den 29.11.-3.12.2004. Det här var arbetsgruppens sista mötet inom ramen för det gällande mandatet som tar slut i år. I olika frågor kom deltagande länders och ursprungsbefolkningarnas synsätt närmare varandra, men man åstadkom inte en slutlig version av deklarationen.

Arbetsgruppens ordförande Luis Chávez kommer nästa vår att avge en rapport till människorättskommissionens 61 session. Chávez kommer att föreslå för kommissionen en förlängning av arbetsgruppens mandat för att man skall kunna fortsätta med förhandlingarna. Människorättskommissionens 53 medlemmar fattar beslut under mötet den 14.3.-22.4.2004 i Genéve. Finland stöder detta, eftersom läget i förhandligarna gör det möjligt att fortsätta med effektivt arbete och att åstadkomma en deklaration.

Mera information om mötet i september finns i den föregående skrivelsen.

På bilden Finlands delegation, från vänster Leena Leikas från utrikesministeriet samt Mirja Kurkinen och Eero Aarnio från justitieministeriet. Från bilden saknas Lasse Keisalo från Finlands ständiga representation i Genéve som tog bilden.