Aktuellt från CD

Finlands representation vid nedrustningskonferensen i Genève har under det gångna året arbetat i tre olika sessioner under sju månaders tid vid nedrustningskonferensen (CD) som består av 65 medlemsländer. Som målsättning har varit att åstadkomma ett arbetsprogram. Det föreslagna arbetsprogrammet skulle inbegripa förhandlingar om produktionsförbudet för det vapendugliga kärnmaterialet och processerna kring kärnvapennedrustning, förebyggandet av upprustning i rymden, de negativa säkerhetsgarantierna, de radiologiska vapnen och många andra frågor. På grund av det rådande världspolitiska brytningsskedet har CD dock inte kunnat fatta sådana positiva beslut som skulle bidra till att uppnå målsättningarna.

På våren undkom CD ett svårt problem, då det krigförande landet Irak som var i rotationsturen avsade sig ordförandeskapet. CD:s ordförandeskap har under året skötts bl.a av Indien, Indonesien, Irland, Israel, Italien och Japan.Vad arbetsprogrammet beträffar fortsätter ansträngningarna mellan de officiella sessionerna under Japans ledning till årets slut.

CD sammankommer följande gång 20.1.2004 under Kenyas ordförandeskap. Efter Kenya mottas ordförandeuppgifterna i enlighet med rotationen av Malaysia, Mexiko, Mongoliet, Marocko och Myanmar.

CD-representationen har ansvarat för den av experter ledda förhandlingsprocess som gäller vissa traditionella vapen (CCW). Expertmöten har under året ägt rum tre gånger, sammanlagt i sex veckor. I november åstadkom man ett rättsligt bindande instrument för icke-exploderade rester (ERW).

Beträffande fordonsminor (AVM) fortsätter processen år 2004 under Finlands ledning (ambassadör Reimaa). På expertmöten, som enligt mandatet leds av Finland, kommer man att ta till behandling alla propositioner som gäller fordonsminor. Av dessa är den mest centrala den av USA och Danmark samt av 28 andra länder stödda propositionen som strävar till att skapa ett rättsligt bindande protokoll.

Under året har det, i enlighet med Ottawa-avtalet som förbjuder landminorna, ordnats två kommittéveckor där man behandlade avtalets allmänna status och verksamhet, stödet till minoffer, minröjning, förstörande av minlagren samt kommande händelser.

Årsmötet, i enlighet med Ottawa-avtalet, hölls i september i Thailands huvudstad Bangkok. Mötet beslöt att ordna en uppföljningskonferens om Ottawa-avtalet i Nairobi i Kenya 29.11.-3.12.2004. Finland deltar som observatör.

Det andra förberedande mötet för icke-spridningsavtalet (NPT) hölls i Genève 28.4.-9.5.2003. De aktuella frågorna kring Nordkoreas och Irans kärnkraftsprojekt togs fram på mötet. Som mötets konklusion kan konstateras att trycket att förstärka NPT-regimen för att förhindra spridningen av kärnvapen ökar. Det tredje förberedande mötet hålls i april-maj 2004 i New York.











CD-representationen deltog på våren även i FN:s nedrustningskommissions (UNDC) session i New York. Där behandlades kärnvapennedrustning och förtroendeskapande åtgärder i samband med de traditionella vapnen. Den nya treåriga mötescykeln vid UNDC startar i april 2004.

På höstterminen utgjorde arbetet vid första kommittén, som ansvarar för säkerhets- och nedrustningsfrågor vid FN:s generalförsamling, verksamhetens tyngdpunkt vid CD-representationen. Kommittén sammankom under Finlands ledning (ställföreträdaren för den permanenta representanten i New York, ambassadör Jarmo Sareva) under tiden 6.10.-7.11.2003.

Första kommittén behandlade 54 resolutioner och beslut samt diskuterade effektiverandet av arbetsmekanismer samt behovet att förnya agendan så att den bättre skulle motsvara de aktuella säkerhetsbehoven. Centrala ämnen var funktionsdugligheten av de multilaterala avtalsmekanismerna och instrumenten, kärnvapennedrustningens nuläge och småvapen.

Verksamheten i slutet av året präglades även av uppföljningsprocessen kring biologiska vapen. I augusti hölls ett lyckat två veckors expertmöte. På BTW-avtalets årsmöte som hölls i november ställdes den nya multilaterala processen allt fastare i sina gängor. Frågor som behandlades var bl.a kriminallagstiftning och patogensäkerhet. I dessa frågor lyckades man anta gemensamma resolutioner.

BTW-avtalsparterna ålades inga nya förpliktelser under årsmötet, men det lyckade resultatet från expertmötet i augusti antecknades i sådan form som utgör en god bas för förberedelserna inför uppföljningskonferensen år 2006. Parterna understryker nu behovet av nationella åtgärder, aktualiserande av lagstiftningar samt betydelsen av samarbete och bistånd. Med biosäkerhetsåtgärder bör man hindra att det farliga materialet hamnar i fel händer.