99 personer nominerade för Millenniumpriset för teknologi

Totalt 99 kandidater konkurrerar om Millennium-teknologipriset 2008. Nomineringarna har mottagits från 88 organisationer i 27 länder. Republikens president Tarja Halonen korar vinnaren av världens största teknologipris i juni 2008.

Millenniumpriset är en finländsk hedersbetygelse som beviljas för en teknologisk innovation för en förbättring av livskvalitén. Kandidatnomineringen för priset 2008 utgick den 1 oktober.
- De nominerade kandidaterna och innovationerna håller mycket hög standard. Juryns uppgift kommer inte att vara lätt, förklarar TkD Tapio Alvesalo, generalsekreterare för Stiftelsen Millenniumpriset.

Kandidaterna omfattar välkända innovatörer såväl som teknologiska nyskapare okända för den breda allmänheten.
- Priset beviljas emellertid inte för ett livslångt arbete eller enbart på basis av akademiska meriter. Juryns främsta bedömningskriterium gäller innovationens gynnsamma effekt på livskvalitén och på en hållbar utveckling. Detta skiljer Millenniumpriset från de flesta andra vetenskapspris, säger Alvesalo.

Det största antalet kandidater kommer från USA (20), Tyskland (7) och Frankrike (7). Fyra finländare har nominerats för priset.

Det totala antalet kandidater är lika stort som föregående gång, år 2006.
- De två föregående vinnarna, professor Tim Berners-Lee och professor Shuji Nakamura, har lagt ribban mycket högt, konstaterar Tapio Alvesalo.

Valprocessen har redan startat

En förvalsgrupp bestående av experter på olika teknologiska områden har redan inlett behandlingen av listan på de nominerade kandidaterna och utarbetar en rekommendation om vilka kandidater som går vidare. Under de följande månaderna fortsätter arbetet i en internationell jury med åtta medlemmar. Juryn leds av professor Marja Makarow, nyutnämnd generaldirektör för Europeiska vetenskapsstiftelsen.

Den internationella juryn offentliggör tre eller fyra finalister den 8 april 2008. Stiftelsen Millenniumprisets styrelse fattar det slutliga beslutet om finalisterna på basis av juryns förslag.

Millennium-teknologipriset 2008 överräcks under högtidliga former i Helsingfors den 11 juni 2008. Första priset är en miljon euro, de övriga finalisterna får 50 000 euro.
















Millenniumpriset för teknologi

Millennium-teknologipriset är en finländsk hedersbetygelse som beviljas vartannat år för en teknologisk innovation som höjer människornas livskvalité. Priset beviljas av den självständiga Stiftelsen Millenniumpriset. Stiftelsen grundades år 2003 av finländska organisationer, finländsk industri och finska staten. Prisets syfte är att belysa teknologins roll för en bättre livskvalité och för att stärka Finlands rykte som ett högteknologiland.

Närmare upplysningar
Generalsekreterare, TkD Tapio Alvesalo, tfn 0400 341 497
E-mail: [email protected]
www.millenniumprize.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Stiftelsen Millennium-priset
Pressmeddelande 23.10.2007









De nominerade kandidaterna efter länder och kontinenter (pdf-fil) (Öppnar nytt fönster)

Juryns medlemmar(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)