YK:n Ihmisoikeustoimikunnan istunto päättyi ja Suomi valittiin Ihmisoikeustoimikunnan jäseneksi

YK:n ihmisoikeustoimikunta päätti huhtikuun lopussa kuusi viikkoa kestäneen urakkansa.

60. istunnon aikana toimikunta hyväksyi 88 päätöslauselmaa, joissa se otti kantaa eri maiden ihmisoikeustilanteisiin, antoi ohjeita tai tehtäviä YK:n ihmisoikeusvaltuutetulle tai perusti uusia mekanismeja ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Toimikunnassa perustettiin Suomen vahvasti tukema uusi itsenäinen asiantuntija seuraamaan ihmisoikeuksien suojelua terrorismin vastaisessa taistelussa. Toinen erittäin tärkeä saavutus oli jatkomandaatti työryhmälle, joka neuvottelee yksilövalitusmahdollisuudesta yleissopimukseen taloudellisista, sosiaalisista ja sivistyksellisistä oikeuksista.

Ihmisoikeustoimikunta on maailmanyhteisön tärkein ihmisoikeusnormistoa luova elin. Se koostuu 53 jäsenmaasta, mutta muut YK:n jäsenmaat ja kansalaisjärjestöt voivat osallistua tarkkailijoina.



Suomi osallistui istuntoon suurella valtuuskunnalla ja pyrki aktiivisella ja rakentavalla asenteellaan vaikuttamaan ihmisoikeuksien edistämiseksi kaikkialla maailmassa myös konkreettisesti. Suomi pyrki erityisesti edistämään naisten, lasten, alkuperäiskansojen ja vähemmistöjen suojeluun tähtääviä toimenpiteitä. Vaikka Suomi pyrkiikin toimimaan sillanrakentajana, Suomen mielestä ihmisoikeustoimikunnan tulee myös selvästi ilmaista mielipiteensä mikäli jossain päin maailmaa ihmisoikeuksia ei kunnioiteta. Tämän takia Suomi osallistui aktiivisesti neuvotteluihin EU:n päätöslauselma-aloitteista Tshetshenian, Zimbabwen, Pohjois-Korean, Turkmenistanin ja Valkovenäjän ihmisoikeustilanteista.

Suomi esitti myös kaksi temaattista aloitetta; päätöslauselman oikeudesta riittävään asumistasoon ja päätöslauselman yleissopimusten (KP- ja TSS-yleissopimus) tilasta.

Suomen johdonmukainen toiminta korkealla profiililla ihmisoikeuksien edistämiseksi sai palkintonsa kun YK:n talous- ja sosiaalineuvosto (ECOSOC) New Yorkissa toukokuun alussa valitsi uudet jäsenet ihmisoikeustoimikuntaan vuosille 2005 - 2007 ja Suomi valittiin toimikuntaan länsiryhmän kiintiöstä suurella äänten enemmistöllä.