YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi vaisun päätöslauselman Darfurin tilanteesta

YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi Genevessä 28. marraskuuta Darfurin ihmisoikeustilannetta käsittelevän päätöslauselman. Euroopan unionin mukaan päätöslauselma ei kuitenkaan huomioi riittävästi tilanteen vakavuutta.

EU:n pettymykseksi lopullinen päätöslauselma jättää useita keskeisiä asioita kokonaan käsittelemättä. Päätöslauselman olisi ensinnäkin pitänyt korostaa, että ihmisoikeusloukkauksilta suojelu on Sudanin hallituksen pääasiallinen velvollisuus

Toiseksi päätöslauselman olisi pitänyt käsitellä rankaisemattomuuskysymystä, joka liittyy oleellisesti uhrien korvausten saamiseen sekä pysyvän rauhanprosessin tukemiseen. Sudanin hallituksen velvollisuutena on taata riippumaton ja puolueeton tuomioistuinkäsittely ihmisoikeusloukkausten uhreille. Lisäksi
kaikkien konfliktin osapuolten tulisi täydessä yhteistyössä osallistua toukokuussa 2006 allekirjoitetun Darfurin rauhansopimuksen ja kaikkien keskeisten YK:n päätöslauselmien täytäntöönpanemiseen.

Kolmanneksi EU on toistuvasti esittänyt, että ihmisoikeustilanteen seuraamiseksi tarvitaan konkreettisia toimia. Siitä lähtien kun ihmisoikeusneuvosto aloitti toimintansa kesäkuussa 2006, valtiot ovat järjestelmällisesti korostaneet, että neuvoston pitäisi ennen kaikkea pyrkiä ihmisoikeuksien parantamiseen käytännön tasolla. Tästä syystä EU korosti vahvan operationaalisen seurannan sisällyttämistä päätöslauselmaan.

EU on tyytyväinen siihen, että neuvosto ilmaisi huolensa Darfurin tilanteesta, mutta Afrikan ryhmän esittelemä päätöslauselma ei kuitenkaan käsitellyt asiaa riittävän voimakkaasti. EU ei voinut tukea lopullista tekstiä vaan äänesti sitä vastaan.

Kansainvälinen yhteisö on erittäin huolestunut Darfurin tilanteesta, ja viimeaikaisten raporttien mukaan tilanne on huonontumassa. Euroopan unioni on vaatinut meneillään olevien ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkausten välitöntä lopettamista.

EU kävi istuntoa edeltävien viikkojen aikana tiiviitä neuvotteluja ihmisoikeusneuvoston muiden jäsenten kanssa ja pyrki saamaan aikaiseksi päätöslauselman, joka käsittelisi kriisitilannetta sen vaatimalla tavalla.

Lisätietoja: ihmisoikeuspolitiikan yksikön päällikkö Johanna Suurpää, ulkoasiainministeriö, puh. 040 724 0287, ja lähetystöneuvos Katri Silfverberg, Suomen pysyvä YK-edustusto Genevessä, puh. +41 79 644 3708

Tiedote 496/2006
28.11.2006
formin.finland.fi
















EU2006 EU-puheenjohtajuussivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)