YK:n ihmisoikeusjulistuksen 60-vuotisjuhlallisuudet alkavat kansainvälisenä ihmisoikeuspäivänä

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 10. joulukuuta 1948. Siten 10. joulukuuta pidettävänä kansainvälisenä ihmisoikeuspäivänä käynnistetään ihmisoikeusjulistuksen 60-vuotisjuhlallisuudet, jotka huipentuvat vuoden päästä. Tämä merkkipäivä huomioidaan myös samaan aikaan käynnistyvässä YK:n ihmisoikeusneuvoston kuudennessa istunnossa Genevessä.

YK:n ihmisoikeusjulistuksen laatiminen toisen maailmansodan jälkeen oli historiallinen askel ihmisoikeuksien suojelulle ja edistämiselle. Sitä seurasi useiden oikeudellisesti sitovien ihmisoikeusyleissopimusten ja muiden kansainvälisten standardien laatiminen, kuten uusimpina viime vuonna hyväksytyt vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus, tahdonvastaisia katoamisia koskeva yleissopimus ja alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva julistus.

Kansainvälisten standardien kattavan luomisen jälkeen pyritään nyt varmistamaan niiden entistä tehokkaampi täytäntöönpano. Tämä on tärkeä osa parhaillaan meneillään olevaa Suomen ihmisoikeuspoliittisen selonteon laatimista sekä Suomen valmistautumista ensimmäiseen huhtikuussa 2008 pidettävään YK:n ihmisoikeusneuvoston uuteen valtioiden väliseen vertaistarkasteluun.

Ihmisoikeusjulistus on tänään vähintään yhtä tähdellinen kuin se oli vuonna 1948. Kansainvälisenä ihmisoikeuspäivänä tulee erityisesti huomioida ihmisoikeuksien yleismaailmallisuus. Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle. Valtiot ovat velvollisia kunnioittamaan ja takaamaan ihmisoikeudet. Ihmisoikeuspäivänä tulee kuitenkin erityisesti muistaa merkittävä työ, jota kansainväliset järjestöt, kansalaisjärjestöt ja yksittäiset henkilöt tekevät joka päivä niiden puolustamiseksi.


Lisätietoa: apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen, poliittinen osasto, puh. 09 1605 5519, ja ulkoasiainsihteeri Kirsti Pohjankukka, ihmisoikeuspoliittinen yksikkö, puh. 09 1605 5068


Tiedote 275/2007
7.12.2007
formin.finland.fi











formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

United Nations Human Rights(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)