WEF: Suomi edelleen 6. kilpailukykyraportin 2009-2010 rankingissä

Maailman talousfoorumin tuorein kilpailukykyraportti julkistettiin tiistaina 8. syyskuuta. Suomi pitää kuudennen sijansa 133 maan vertailussa. Kärkeen nousi Sveitsi ohi toiseksi pudonneen Yhdysvaltojen. Singapore nousi kolmanneksi ohi Ruotsin ja kaksi sijaa menettäneen Tanskan.

Genevessä toimiva maailman talousfoorumi (World Economic Forum, WEF) julkaisee vuosittain kilpailukykyraportin (Global Competitiveness Report), jonka tulokset perustuvat pääosin yritysjohtajien arvioihin (ns. executive opinion survey). Vuoden 2009-2010 raportti julkistetttiin tiistaina 8. syyskuuta. WEF selosti raportin keskeisiä tuloksia edustustojen ja tiedotusvälineiden edustajille viime perjantaina. 

Raportin mukaan Suomi on pystynyt säilyttämään asemansa yhtenä maailman kilpailukykyisimmistä talouksista ja pitää kuudennen sijansa 133 maan vertailussa. Suomen suurimpina vahvuuksina nousevat raportissa esiin koulutus, terveydenhuolto, innovaatiot ja instituutiot. Heikoimpia tekijöitä ovat (ilmiselvän markkinoiden pienuuden lisäksi) työmarkkinoiden ja tavaramarkkinoiden huono tehokkuus.

Muutoin vertailun kärkeen sijoittuneiden teollisuusmaiden suhteellisen aseman muutokset selittyvät WEFin asiantuntijoiden mukaan pitkälti talouskriisin seuraamuksilla. Yhdysvaltain rahamarkkinoiden heikentymisestä ja makrotalouden horjumisesta oli merkkejä jo viime vuonna. Nyt Sveitsi kiilasi vertailussa sen ohi ykköseksi - WEFin mukaan ei niinkään kilpailukykynsä paranemisen takia, vaan Yhdysvaltain heikentyneen talouden seurauksena.

ETLA:n tutkimuspäällikkö Petri Rouvinen on arvioinut kilpailukykyvertailuja vuosikausia. Hän katsoo, että WEFin samoin kuin muidenkin kilpailukykyindeksien ongelmana on se, että tuloksissa heijastuu mittausaika. Menestys vertailussa ei ennakoi tulevaa kilpailukykyä. WEFin näkemyksen mukaan päällä olevan talouskriisin vaikutus Suomen kilpailukykyasemaan on neutraali, jos sitä arvioidaan suhteessa muihin vertailtuihin maihin.

Indeksin kymmenen kärki on seuraava:

1. Sveitsi (viime vuonna 2.)
2. Yhdysvallat (1.)
3. Singapore (5.)
4. Ruotsi (4.)
5. Tanska (3.)
6. Suomi (6.)
7. Saksa (7.)
8. Japani (9.)
9. Kanada (10.)
10. Hollanti (8.)








Keskeiset nousevat taloudet (29. Kiina, 49. Intia, 56. Brasilia) ovat parantaneet asemiaan viime vuodesta, kun taas Venäjä on pudonnut 12 sijaa (nyt 63.). Monet Aasian taloudet (mm. Japani 8.) ovat nousseet vertailussa jonkin verran viime vuodesta. Balteista Viro on pudonnut vähiten (nyt sijalla 35.), kun taas Liettuan (53.) ja varsinkin Latvian (68.) sijoitus on olennaisesti heikentynyt.

Koko raportti ja muu aineisto on saatavilla WEFin sivuilta osoitteesta http://www.weforum.org/gcr(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

kauppa