Viimeaikaisia tapahtumia WHO:ssa

Järjestyksessä 57. Maailman terveyskokous, World Health Assembly, kokoontui Genevessä 17.-22. toukokuuta 2004. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä osallistui kokoukseen 17.-18.7. minkä jälkeen Suomen delegaation johtajana jatkoi STM:n ylijohtaja Kimmo Leppo.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat seurasivat WHO:n vuosikokousta kolmen päivän aikana, jolloin heillä oli tilaisuus tutustua monipuolisesti myös Geneven muiden järjestöjen sekä pysyvän edustuston työhön.

HIV/AIDS, SARS, polion ja unitaudin hävittäminen sekä liikenneturvallisuus olivat kokouksen keskeisiä aiheita, mutta suomalaisittain yksi tärkeimmistä oli ruokavaliota, liikuntaa ja terveyttä koskevan globaalistrategian hyväksyminen. Kansanterveyslaitoksen ylijohtaja Pekka Puska on ollut keskeisellä paikalla WHO:n palveluksessa johtamassa strategian valmistelutöitä, ja strategian hyväksyminen vaikeiden neuvottelujen jälkeen oli tärkeä virstanpylväs Maailman terveysjärjestön työssä. Toisenkin 57. WHA:n hyväksymän strategian valmistelussa on ollut keskeisesti mukana suomalaislääkäri. Kyseessä on lisääntymisterveyttä koskeva strategia, jonka valmistelutyössä WHO:n sihteeristössä on useiden vuosien ajan ollut suomalaislääkäri Heli Bathija.

Vuosikokouksen päättyminen 22. toukokuuta ei vielä merkinnyt kesälomakauden alkua sen enempää WHO:n sihteeristölle kuin jäsenmaiden terveysalan asiantuntijoillekaan. Jälleen uusi työntäyteinen kokousviikko päättyy vasta juhannusaattoiltana 25.6.2004. Kysymyksessä on hallitustenvälinen avoin FCTC-työryhmä, jossa useimmat WHO:n jäsenmaat ovat mukana. Vuosi sitten kokoontunut 56. Maailman terveyskokous teki kansanterveystyön historiaa hyväksymällä 21.5.2003 ensimmäisen terveysalan kansainvälisen oikeudellisesti sitovan sopimuksen, joka on tupakoinnin torjuntaa koskeva puitesopimus FCTC.

Suomi allekirjoitti FCTC-sopimuksen ensimmäisten joukossa heti kesäkuussa 2003. Toukokuun 21.päivään 2004 mennessä sopimuksen allekirjoittaneita maita on kaikkiaan 134, minkä lisäksi EU-komissio on allekirjoittanut sopimuksen. Tällä hetkellä enää 57 WHO:n jäsenmaan allekirjoitus puuttuu. Sopimuksen voimaantuloon vaaditaan 40 allekirjoittajamaan ratifiointi. Koska jo 21 maata on ehtinyt ratifioida sopimuksen, näyttää siltä, että sopimus tulee astumaan voimaan ennätysajassa. Vuoden sisällä voimaan astumisesta kutsutaan koolla ensimmäinen sopimuksen osapuolikokous. Juhannusviikolla kokoontuva FCTC-työryhmä valmistelee ensimmäisessä osapuolikokouksessa tehtäviä institutionaalisia ja taloudellisia kysymyksiä koskevia päätöksiä.