UNHCR:n ensimmäinen Forum -kokous

UNHCR:n (United Nations High Commissioner for Refugees, YK:n Pakolaisasiain päävaltuutetun toimisto) ensimmäinen Forum -kokous järjestettiin 27.6.2003 Genevessä. Kokouksessa pohdittiin pakolaisten asemaa, heidän suojelun tehostamista sekä kestävien ratkaisujen löytämistä pakolaistilanteisiin.

Kokouksen puheenjohtajana toimi YK:n pakolaispäävaltuutettu Ruud Lubbers ja siihen osallistuivat valtioiden lisäksi myös kansainvälisten järjestöjen sekä kansalaisjärjestöjen edustajat. Pakolaispäävaltuutettu Lubbers painotti puheenvuorossaan maiden välistä taakan- ja vastuunjakoa pakolaiskysymyksissä.

Pakolaisten suojelusta on sovittu vuonna 1951 laaditussa Geneven IV:ssä sopimuksessa sekä vuoden 1967 lisäsopimuksessa. Ne toimivat peruspilareina pakolaisia autettaessa. Jotkut nykypäivän pakolaistilanteet ovat kuitenkin sellaisia, että niitä ei ollut mahdollista määritellä, kun vuoden 1951 sopimusta tai sen lisäsopimusta laadittiin. Näihin erityistilanteisiin pyritään löytämään ratkaisu Forumin puitteissa, ns. Convention Plus -aloitteen avulla.

Koska kyseessä oli vasta ensimmäinen Forum -kokous, tärkeintä oli näkökulmien vaihto ja alustava keskustelu. UNHCR ja kokousosanottajat jatkavat lähitulevaisuudessa keskusteluja siitä, miten erityisiin, mm. pitkittyneisiin, pakolaistilanteisiin voidaan räätälöidä sopiva ratkaisu. Lisätietoja UNHCR:n toiminnasta sekä Forumista saa järjestön www -sivuilta osoitteesta: www.unhcr.ch



UNHCR:n toiminnasta ja Forumista(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)