Tietoyhteiskuntahuippukokous

YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksen (Word Summit on the Information Society, WSIS) pyrkimyksenä on löytäen tehokkaita ja innovatiivisia tapoja, joilla tieto ja teknologia saadaan palvelemaan kaikkien ihmisten kehitystä.

Huippukokous liittää tieto- ja viestintäteknologian panoksen YK:n vuosituhattavoitteiden ja kestävän kehityksen edistämiseen, liike-elämän mahdollistavan toimintaympäristön kehittämistä unohtamatta. Huippukokoukseen osallistuvat valtioiden lisäksi kaikki muutkin osakkaat kuten kansalaisjärjestöt ja liike-elämä. Huippukokous koostuu kahdesta vaiheesta.

Ensimmäinen vaihe päättyi huipputapaamiseen Genevessä joulukuussa 2003. Sen tuloksena hyväksyttiin kaksi loppuasiakirjaa, periaatejulistus ja toimintasuunnitelma. Julistuksessa esitetään yhteinen visio tietoyhteiskunnan rakentamisesta käyttäen pohjana sellaisia perusperiaatteita kuin ihmiskeskeisyys, laajasti mukaan ottava lähestymistapa, kehitysorientoituneisuus ja ihmisoikeuksien yleismaailmallisuus. Toimintasuunnitelmassa tämä visio konkretisoidaan toimintalinjoiksi.

Suomen valtio osallistui Geneven huipputapaamiseen aktiivisesti tasavallan presidentti Tarja Halosen johtamalla delegaatiolla, ja suomalainen liike-elämä siellä oli erityisen näkyvästi esillä. Huipputapaamisen valmisteluissa Suomi toimi kahdessa keskeisessä luottamustehtävässä: suurlähettiläs Asko Numminen loppuasiakirjojen teksteistä neuvotelleen alakomitean puheenjohtajana ja ministerineuvos Anneli Vuorinen länsiryhmän koordinaattorina.

Toisen vaiheen aikana on tarkoitus edistää ensimmäisen vaiheen toimeenpanoa, löytää ratkaisut ensimmäisessä vaiheessa avoimiksi jääneisiin osa-alueisiin, ja sopia koko huippukokouksen seurannasta. Avoimeksi jääneitä osa-alueita on kaksi: rahoitusmekanismit joilla tieto- ja viestintäteknologia vastaa maailman kehityshaasteisiin sekä internetin hallinta. Ratkaisut niissä on tarkoitus kirjata toisen vaiheen loppuasiakirjaan (tai asiakirjoihin). Molemmissa aiheissa YK:n pääsihteri on asettanut työryhmät tekemään ehdotuksia huippukokouksen valmistelukomitean harkintaa varten. Rahoitusmekanismeja käsitellyt työryhmä sai raporttinsa valmiiksi vuodenvaihteessa 2005 ja huippukokouksen valmistelukomitea pääsi helmikuussa raporttia hyödyntäen yhteisymmärrykseen suurimmasta osasta rahoitusmekanismeja koskevaa tekstiä. Internetin hallintaa käsittelevän työryhmän raportin odotetaan valmistuvan kesä-heinäkuun vaihteessa, ja sitä käsitellään huippukokouksen valmistelukomiteassa syyskuussa 2005.

Toinen vaihe päättyy huipputapaamiseen ja loppuasiakirjan hyväksymiseen Tunisissa 16-18. marraskuuta 2005. Sen jälkeinen huippukokouksen seuranta tapahtuu YK:n puitteissa, siten kuin viimeistään Tunisissa sovitaan.

Lisätietoja, mukaan lukien Geneven vaiheessa hyväksytyt asiakirjat sekä tällä hetkellä neuvotteluiden alaiset tekstit, löytyy WSIS:n sihteeristön kotisivuilta osoitteesta www.itu.int/wsis(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä ulkoasianministeriön WSIS-sivuilta formin.finland.fi/suomi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

WSISin sihteeristön kotisivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Ulkoministeriön WSIS-sivut(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)