Suomi edistää avun suuntaamista kehitysmaiden kaupankäyntikyvyn tukemiseksi

"Suomi tukee vahvasti kehitysmaiden kaupankäyntikyvyn vahvistamiseksi suunnattua Aid for Trade –aloitetta", vahvisti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen puheessaan Maailman kauppajärjestössä, WTO:ssa Genevessä tiistaina.

"Suomen yhtenä kehityspoliittisena tavoitteena on kehitysmaiden tuotantokyvyn ja kaupankäyntivalmiuksien tukeminen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Taloudellinen kasvu on tärkeää köyhyyden vähentämisen kannalta. Ja kokemus on osoittanut, että kauppa on keskeinen tekijä kasvun edistämisessä", ministeri perusteli.

Aid for Trade -seurantakokous oli ensimmäinen laatuaan. WTO toimi foorumina keskustelulle, jonka tavoitteena on lisätä kehitysmaiden kaupankäyntikykyä tukevan kehitysrahoituksen määrää ja laatua. Kehitysrahoituslaitokseksi WTO:ta ei olla kuitenkaan muuttamassa. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukaan avun läpinäkyvä seuranta on välttämätöntä tulosten parantamiseksi.

EU:n politiikkaa tulee ohjaamaan alun perin Suomen aloitteesta EU:lle laadittu yhteinen Aid for Trade -strategia, joka hyväksyttiin 15. lokakuuta yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvostossa juuri sopivasti WTO:n seurantakokouksessa esiteltäväksi.




Pääjohtaja Lamy ja ministeri Väyrynen. Copyright©WTO

Ministeri Väyrynen tapasi Genevessä myös WTO:n pääjohtajan Pascal Lamyn. Väyrynen korosti Lamylle tasapainoisen lopputuloksen tärkeyttä WTO:n Dohan kehityskierroksen neuvottelualueella. Esillä oli myös Venäjän WTO-jäsenyys.

Väyrynen keskusteli lisäksi YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) pääsihteerin Supachai Panitchpakdin kanssa. Keskusteluissa esillä oli muun muassa Suomen yhteistyö UNCTAD:n kanssa, erityisesti vähiten kehittyneiden maiden tukemiseksi.

Kokous päättyy WTO:n yleisneuvoston keskusteluun 21. marraskuuta 2007.

Lisätietoja: Kaupallinen neuvos Kent Wilska, ulkoministeriön
OECD-, investointisuoja- ja erityisten taloussuhdeasioiden yksikkö, puh. 09 1605 5953, ministerin virkamiessihteeri Päivi Nevala,
puh. 040 7534 375


Tiedote 253/2007
20.11.2007
formin.finland.fi












Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen puhe (avautuu uuteen ikkunaan)

WTO/Aid for Trade(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

kauppa