Maailmankauppa alkoi kasvaa kesäkuussa

Protektionismi ja ylitarjonta ovat edelleen uhkina, ilmenee WTO:n, OECD:n ja UNCTADin tuoreesta yhteisraportista. Maailmankauppa kasvoi kesäkuussa ennätysvauhtia.

Syyskuun puolivälissä julkaistun yhteisraportin pääviesti on, että vaikka valtiot ovat malttaneet pidättäytyä laaja-alaisesta protektionismista, ja yleinen kauppapoliittinen tilanne on kehittymässä parempaan suuntaan talouslukujen kohentuessa, G20-mailla on edelleen paineita protektionistisiin toimiin etenkin kasvavien työttömyyslukujen valossa.

Raportti näkee riskinä myös valtioiden väliaikaisten hätätoimien mahdollisen vaikutuksen teollisuuspolitiikkaan. Tämä voi johtaa pitkällä tähtäimellä tietyillä sektoreilla tuotannon ylitarjontaan tai kannattamattomien yritysten tekohengittämiseen.

Investointien osalta raportti varoittaa etenkin valtion lisääntyneestä puuttumisesta yritysten ja pankkien päätöksentekoon. Tällaisten toimien sivuvaituksena saattaa olla tilanne, jossa syrjitään ulkomaisia sijoittajia. Samanlainen tilanne voi tulla kyseeseen myös silloin, kun valtio pyrkii eroon kriisin aikana tehdyistä sijoituksista ja pääomasta.

Maailmankauppa kasvoi kesäkuussa ennätysvauhtia

Yleistrendeistä raportti toteaa maailmankaupan kasvaneen 2,5% kesäkuussa 2009, mikä oli suurin kasvu sitten heinäkuun 2008. Kesäkuussa saatiin raportin mukaan ensimmäinen merkki siitä, että kauppa olisi vähitellen normalisoitumassa. Vielä ollaan silti kaukana niistä maailmankaupan volyymeistä, jotka koettiin esimerkiksi huhtikuussa 2008. Siihen verrattuna oltiin kesäkuussa 19 prosenttia miinuksella.

Raportin mukaan kehitysmaiden PKT-yrityksille saatavilla olevan rahoituksen järjestyminen on helpottunut kesän kuluessa, ja syksyn tilanne näyttää kevättä valoisammalta.

Kauppa- ja kauppaan liittyvien toimien osalta todetaan jo tunnettu tosiasia, että lipsumista kauppaa rajoittaviin toimiin on tapahtunut monien G20-maiden taholta. Raportti mainitsee erityisinä "suosikkeina" SPS- ja TBT-toimet, mutta myös hallinnollisten esteiden lisääntyminen on noteerattu. EU ja USA saavat molemmat erityismaininnan; valokeilassa ovat maitotaloustuotteiden vientituet. Tullien korotukset ja NTB-toimet on sen sijaan onnistuttu pitämään rajallisina eli kohdistettuina muutamiin tuotteisiin.

Investoinnit alamäessä

Kauppapoliittisten instrumenttien käytön merkittävä lisääntyminen on raportin mukaan väistämätöntä ja odotettavissa, mihin G20-maiden tulee kiinnittää erityistä huomiota. Raportti kiittää muutamia maita liiketoimintaympäristöä koskevista parannuksista, kuten tuontitullien leikkauksista tai NTB-toimien poistamisesta.

Raportti nostaa huolestuneena esille verohelpotuspaketit ja teollisuudelle suunnatut tukiohjelmat, joiden vaikutusta on vaikea arvioida vajavaisten etenkin implementaatiota koskevien tietojen valossa. Raportti noteeraa myönteisenä tietona, että mm. USA:n ja Saksan autoteollisuudelle kohdistetut erityistoimet on poistettu. Palveluihin ei ole kohdistunut erityisiä kauppaa rajoittavia toimia G20-maissa tarkastelukaudella.

Suorat ulkomaiset investoinnit (FDI) ovat edelleen jyrkässä laskussa. Verrattuna viime vuoden 14%:n laskuun FDI:ien odotetaan tänä vuonna putoavan 30-40 prosenttia. Madonluvuista huolimatta tilanne ei ole toivoton, sillä investointitoimissa yleinen suunta on ollut transparenssin parantaminen ja investointivirtojen helpottaminen.

G20-maat ovat myös jatkaneet BTI-sopimusten solmimista tarkastelukaudella. Toisaalta raportti varoittaa vaipumasta liialliseen omahyväisyyden tunteeseen, sillä joitakin käyttöön otettuja investointitukiohjelmia voidaan potentiaalisti pitää ulkomaisia yrityksiä syrjivinä. Monitorointia tulee raportin mukaan jatkaa myös investointien osalta.

Raportin ”tuoteseloste”

WTO:n, OECD:n ja Unctadin 14. syyskuuta päivätty 60-sivuinen yhteisraportti kauppa- ja investointitoimista perustuu G20-valtionpäämiesten Lontoossa 2.4.2009 esittämään pyyntöön analysoida globaaleja kauppa- ja investointitrendejä. Yhteisraportin sisältö ei varsinkaan kauppatoimien osalta sisällä olennaista uutta, jota ei olisi jo selostettu heinäkuussa ulostulleessa WTO:n monitorointiraportissa.

Investointiosuuden sisällyttäminen raporttiin antaa tosin paremman kokonaiskuvan globaalin kauppajärjestelmän tilasta.

Raportin ensimmäinen osa keskittyy kauppapoliittiseen yleistilanteeseen. Toisessa WTO-sihteeristö selostaa tiivistetysti kauppaan liittyviä toimia tarkastelukaudella, joka ulottuu kuluvan vuoden huhtikuusta elokuun loppuun. Kolmas jakso kattaa OECD:n ja Unctadin sihteeristöjen katsauksen investointitilanteeseen. Raportti sisältää kattavan luettelon eri maiden kauppa- ja kauppaan liittyvistä toimenpiteistä.  

Report on G20: Trade and Investment (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 700 kt)

 

OECD
UNCTAD
WTO
kauppa