Maailman suurimman teknologiapalkinnon palkintolautakunta valittu: Uudet jäsenet Intiasta, Yhdysvalloista sekä Suomesta

Millennium-palkintosäätiön hallitus on nimittänyt viisi uutta jäsentä 8-henkiseen palkintolautakuntaan. Miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinto myönnetään joka toinen vuosi elämänlaatua merkittävästi parantavasta ja kestävää kehitystä tukevasta teknologisesta innovaatiosta.

Kun teknologian teoreettinen perusta on selvitetty ja innovaatio on siirtymässä hyötykäyttöön, tulee se sopeuttaa kestävän kehityksen ehtoihin sekä yhteiskunnallisiin arvoihin. Kahden ensimmäisen kierroksen voittajien innovaatiolla on jo ollut merkittävä vaikutus ihmisten elinolosuhteisiin maailmalaajuisesti, palkintolautakunnan puheenjohtaja professori Marja Makarow sanoo.

Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 2004 World Wide Webin keksijälle Tim Berners-Leelle ja toisen kerran syksyllä 2006 uusien vallankumouksellisten valolähteiden - kirkkaan sinisen, vihreän ja valkoisen LED-valon sekä sinisen laser-valon – keksijälle professori Shuji Nakamuralle. Professori Shuji Nakamuran uusien valolähteiden innovaatiosta kehitetyt sovellukset osoittavat, että teknologialla pystytään vähentämään merkittävästi koko maailman energiankulutusta, tuottamaan ympäristöystävällistä ja energiatehokasta valaistusta kehitysmaihin sekä sterilisoimaan juomavettä tehokkaammin.

Historian kolmas Millennium-palkinto luovutetaan kesäkuussa 2008. Uusien voittajaehdokkaiden nimeämismahdollisuus alkaa 16.4.2007.

Palkintolautakunnan jäsenet

Palkintokauden 2007-2008 uusina palkintolautakunnan jäseninä aloittavat professori Mikko Hupa, Åbo Akademi, johtaja Bob Iannucci, Nokia Research Centre, akatemiaprofessori Risto Nieminen, TKK, professori V.S. Ramamurthy, Inter-University Accelerator Center, New Delhi sekä professori Henry Yang, Kalifornian yliopiston (Santa Barbara) kansleri.

Palkintolautakunnan vanhoina jäseninä jatkavat puheenjohtajana aloittava professori Marja Makarowin lisäksi professori Bengt Nordén, Chalmersin teknillisen korkeakoulun fysikaalinen kemia ja professori Jean-Claude Charpentier, Euroopan kemiantekniikan alan federaatio. Marja Makarow on Helsingin yliopiston soveltavan biokemian ja molekyylibiologian professori ja vararehtori.

Millennium-teknologiapalkinnon tavoitteena on nostaa esiin elämänlaadun parantamiseen ja kestävään kehitykseen tähtäävää tutkimus- ja kehitystyötä ja innovaatioita. Palkinnon perustivat ja rahoittavat yhteistyössä suomalaiset järjestöt, teollisuus ja Suomen valtio. Palkinto on arvoltaan maailman suurin, miljoona euroa. Millennium-palkintoa hallinoi yksityinen Millennium-palkintosäätiö, joka toimii Helsingissä. Säätiön toimintaa rahoittaa sekä julkinen että yksityinen sektori yhteistyössä.

Lisätietoja:
Millennium-palkintosäätiö

Asiamies ja palkintolautakunnan sihteeri, Tkt. Tapio Alvesalo, puh. 0400 341 497
E-mail: [email protected]

Millennium-palkintosäätiö
Lehdistötiedote
1.3.2007



















Millennium-teknologiapalkinto(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)