Lintuinfluenssa ja mahdollinen influenssapandemia

Perustietoa lintuinfluenssasta Lintuinfluenssa on lintujen virustauti. Se tarttuu ihmiseen erittäin huonosti. Kaakkois-Aasiassa on raportoitu siellä lähes kaksi vuotta käynnissä olleen A-influenssaviruksen H5N1 -alatyypin aiheuttaman lintujen influenssaepidemian yhteydessä runsaat 100 tapausta ihmisillä , joissa aiheuttaja on sama influenssavirus. Tartunta on tällöin tapahtunut lähikosketuksessa sairastuneeseen siipikarjaan. Tauti ei ole tarttunut ihmisestä toiseen. Tartuntaa ei voi saada kypsennetystä siipikarjan lihasta tai kananmunista. H5N1 -lintuepidemian jatkuessa on mahdollista, että sen tarttuvuus eläimestä ihmiseen ja ihmisestä toiseen lisääntyy, mikä voi johtaa maailmanlaajuiseen influenssapandemiaan.

Tartuntaa ehkäistään hyvällä hygienialla

Maissa, joissa esiintyy H5N1-lintuinfluenssaa, on vältettävä siipikarjatiloja ja toreja, joilla myydään elävää siipikarjaa. Luonnossa vapaana eläviin kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea. Lisäksi on aiheellista noudattaa hyvää käsihygieniaa ja välttää lintujen eritteitä.

Menettely hengitystieinfektioon sairastuessa

Maailman terveysjärjestön WHO:n määrittelemä influenssapandemian mahdollinen uhka ei ole muuttunut alkuvuoden 2004 jälkeen. Vallitsevassa tilanteessa ei ole aihetta erityismenettelyihin koskien hakeutumista lääkäriin. Mikäli linnuissa esiintyvän H5N1-influenssaviruksen ominaisuudet muuttuisivat viitaten sen leviämiseen ihmisiin, antavat WHO ja Kansanterveyslaitos välittömästi tarkat menettelytapaohjeet väestölle ja terveydenhuoltohenkilöstölle.





Viruslääkkeet ja rokotteet

Monia voi askarruttaa kysymys, pitäisikö matkailijoiden tai pidempään maassa oleskelevien hankkia varastoon influenssalääkettä. Koska lintuvirus tarttuu ihmiseen vain hyvin vaikeasti ja ihmisten tautitapauksia on ollut hyvin vähän, ei aihetta tällaisen suosittamiseen ole.
Suomen terveysviranomaiset ovat hankkineet Suomeen mahdollista influenssapandemiaa varten suuren määrän Tamiflu-nimistä viruslääkettä. Sen käytön kohteista ja käyttötavasta annetaan yksityiskohtaiset ohjeet välittömästi, jos WHO:n määrittelemä influenssapandemian uhkan muuttuu viruslääkkeen käyttöä edellyttävälle tasolle. Lintuinfluenssa-alueella olevia kehotetaan seuraamaan asuinmaansa terveysviranomaisten tiedotuksen lisäksi WHO:n ja KTL:n sivuja sekä Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteita sekä toimimaan niissä annettavien ohjeiden mukaisesti. Nykytilanteessa on olennaisen tärkeää välttää tartuntaa edellä annettuja ohjeita noudattamalla.
Suomessa ovat käynnissä neuvottelut sellaisen rokotteen hankkimiseksi, jolla mahdollisen pandemian alkaessa voidaan suojata väestö.

Lisätietoja

Ensisijainen tiedonlähde ovat maan paikalliset terveysviranomaiset. Lisätietoja saa mm. internetistä







Kansanterveyslaitos(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)